Fotografer

Följ med Martin Fransson på jakt efter norrskenet

Astrofotografen Martin Fransson lyckades fånga norrskenet förra helgen både på stillbild och video. Här berättar han hur han om sitt fotograferande och ger dig sina bästa tips.

Under helgens norrsken var det många som var ute och fotograferade eftersom det var så pass tydligt över stora delar av Sverige. Fotografen Martin Fransson var en av dem och han lyckades fånga norrskenet både på bild och film. Vi ställde några frågor till honom för att se hur han gjorde och varför han fastnat för astrofotografering.

Martin Fransson

Foto: Martin Fransson
Martin Fransson

Om man tittar på filmen så förstår man ju att du varit ute och fotograferat norrsken ganska mycket, vad var det som gjorde att du fastnade för just norrsken?

– Det började egentligen med astrofoto, där jag försökte fånga Vintergatan så bra som möjligt. Vid något tillfälle när jag var ute på natten så fick jag se att även svagt norrsken syntes i bilderna, det var då jag förstod att det gick att se ända här nere ibland. Då började jag kolla upp det lite mer och skaffade information om appar och jag har haft stor nytta av sidan Norrsken på Facebook för att hålla koll på prognoser. Det som gjorde att jag fastnade var väl till att börja med att det är vackert men också för att det är något sällsynt här nere och det blir lite av en sport att lyckas fånga det. Sedan är jag ju generellt förtjust i att fotografera allt som har med natthimlen att göra.

Hur länge har du sysslat med norrskensfotografering?

– Första gången jag fångade det på bild var i april 2014, när jag var och fotograferade Vintergatan på Ljusterö i Stockholms skärgård. Så man kan väl säga att det är sedan dess, till och från.

Var befann du dig när du fotograferade norrskenet i filmen, och var är din favoritplats för norrskensfotografering?

– Jag var nere vid Vätterns strand några kilometer norr om där jag bor i Habo kommun. Jag har flera favoritplatser, antingen nere vid Vättern eller uppe bland sjöarna i Hökensås. Jag gillar att få med speglingar i vatten så jag dras gärna dit.

Är det svårt?

–Ja och nej. Om man kan hantera sin kamera och har någorlunda koll på hur exponering fungerar så är det rent tekniskt inte särskilt svårt att ta en bild av norrskenet. Det som är svårt är att hålla koll på prognoser och att lyckas pricka in ett tillfälle när förutsättningarna är rätt samtidigt som det går att avsätta tid med tanke på sömn, jobb, familj och allt annat. Som med mycket annan typ av naturfotografi så är det inte att trycka på knappen som är det svåra utan att släpa sig ut alla tider på dygnet och offra nattsömnen eller sovmorgonen för att fånga det vackra ljuset.

Har du några tips till någon som skulle vilja prova på? Vad man ska tänka på när det gäller utrustning, val av plats och liknande?

– Utrustningsmässigt behöver man helst en kamera (även om vissa telefoner börjar bli riktigt bra) som har bra egenskaper på höga ISO och ett objektiv med hög ljusstyrka. Helst f/2,8 eller lägre. Man måste inte köpa en massa dyra grejer. Jag har t.ex. en begagnad Canon 6D och ett Samyang 24/1,4 som en av mina kameror och det är inga värstinggrejer. Sedan är bra kläder viktigt, så att man inte blir kall och står och fryser. När det gäller plats så är det bästa att ha fri sikt mot norr (där man ser norrskenet), utan en massa träd i vägen. Det är också bäst att befinna sig så att det inte ligger en stad eller en massa bebyggelse mot norr eftersom ljusföroreningarna då dränker ut norrskenet om det inte är riktigt starkt. Så ut på landet och spana mot norr!

Har du några fler planer kring norrskensfotografering framöver, eller är du nöjd nu?

– Jag brukar vara nöjd i några timmar till någon dag, sedan börjar det klia efter mer. Särskilt nu när jag fått bekräftat att det verkligen går att fånga så fint här nere. Jag vill ju få ihop material till fler filmer på min Youtube.Några konkreta planer finns dock inte. Mitt fotograferande är till väldigt stor del styrt av tillfälligheter. Jag får passa på när möjligheterna infinner sig, detta är inget jag jobbar med så det blir i mån av tid.

Fler tips för att fotografera norrsken med din kamera hittar du i vår artikel 8 snabba tips för bättre norrskensbilder. Fotograferar du norrsken med mobilen? Kolla in vår systersajt Mobils artikel Fotografera norrsken med mobilen.

Ytterligare inspiration hittar du under vår sida för artiklar om rymd- och astrofotografering påkamerabild.se/rymdfoto.