Fotografer

Mats Andersson vinner silver i Nordic Nature Photo Contest

Mats Anderssons silverbild från det Isländska vulkanutbrottet.

Med en vågad bild av ett Isländskt vulkanutbrott vinner Mats Andersson en silvermedalj i landskapskategorin i tävlingen Nordic Nature Photo Contest. ”Jag rankar ett silver väldigt högt i den här tävlingen”, säger Mats Andersson till Kamera & Bild om sin placering.

Mats Andersson är ingen främling när det gäller att belönas för sin fotografi. Den senaste placeringen blev ett silver i fototävlingen Nordic Nature Photo Contest där man bara får tävla med bilder från den nordiska länderna, en tävling där han tog hem totalvinsten 2016.

En annan bild från Mats Islandsresa.

Mats bild togs på Island, en plats han besökt flera gånger, under ett pågående vulkanutbrott av vulkanenGeldingadalir. Mats hade planerat att besöka området redan ett år tidigare men fick ställa in sina planer på grund av pandemin. Även under 2021, då bilden togs, såg det mörkt ut, men under sommarmånaderna öppnades gränserna för resande och Mats tog chansen.

Kan du berätta lite om hur du tog bilden?

– Jag fotograferade först under flera timmar med min Leica M och en Nikon D500 med 70-200. Det var mycket hård vind här uppe på höjderna, så jag visste att det skulle vara en chansning att ta upp drönaren. Vi kom inte närmre till fots än ca 1 km från vulkanen - men med drönaren skulle jag kanske nå fram och kunna ta bilder betydligt närmre.

– När jag väl var framme med drönaren tog jag en chansning och flög över vulkanen för att kunna se baksidan som vi inte såg från vår position och där var ett skådespel som var helt otroligt! Lavan strömmade ut på flera ställen och rann ner i dalgången. Klick! Där satt bilden. Batteriet räckte precis för att få hem drönaren i den hårda vinden, chansningen gav utdelning. Senare på kvällen firade vi med en öl och grillade korv direkt på marken/lavabädden precis framför där vi stod.

Vad var det som gjorde att du valde att tävla med just den här bilden?

– Jag skickade in närmre 20-talet bilder och fick med hela 9 som finalister. Det var bara den här bilden som gick vidare bland finalisterna och fick silver. Men jag är extra glad för att den här bilden prisades då drömmen om att få uppleva en aktiv vulkan funnits med mig ända sidan 2006 när jag var på Island första gången.

Det här var inte första gången du var på Island, vad är det som lockar med just Island?

– Det här var sjätte gången jag var där. De dramatiska landskapen och mystiken lockar mig. Och att jordens inre brinnande eld ofta gör sig påmind i form av att det ryker och pyser i marken. Jag gillar också att vädret så snabbt skiftar, ena minuten är det sol. Andra minuten blåser det full storm och regnar.

Mats Andersson med vulkanen Geldingadalir i bakgrunden.

Fotograferar du ofta med drönare och vad tycker du att det tillför ditt fotograferande?

– Ja, jag fotar ganska ofta med drönaren. Det är ju ett fantastiskt redskap för att just nå positioner man annars inte hade nått utan till exempel att hyra en dyr helikopter. Och de här lite nyare drönarna har ju grymt bra kameror nu dessutom - min bär en liten Hasselblad med 28 mm till exempel.

Isländska sälar fångade på bild.

Vilka var de största svårigheterna med att ta just den här vulkanbilden?

– Den hårda vinden och avståndet. Bära eller brista tänkte jag. Förlorar jag drönaren så gör jag - den här möjligheten kommer sannolikt aldrig mer dyka upp. Jag hade gärna haft en drönare med längre batteritid, det blir väldigt nervöst när man ser att det kommer vara på håret att man får hem den. Hade vinden vänt så hade jag med säkerhet förlorat drönaren.

Du har tidigare fått ett flertal utmärkelser och priser, hur rankar du silvret i NNPC?

Jag rankar ett silver väldigt högt i den här tävlingen då det endast är bilder tagna i norden som får delta. Det är klart att det inte går jämföra med min vinst i VM i naturfoto 2016 (Wildlife Photographer of the year) där över 50.000 bilder deltar. I NNPC deltar väl ca 5.000 bilder. Men likväl är Nordic Nature Photo Contest en tävling jag gillar skarpt då det finns otroligt många duktiga naturfotografer här i norden. Extra stolt var jag ju när jag som första svensk vann hela tävlingen 2016. Härliga minnen!