Fotografer

Årets bild 2018: Flera rekord för kvinnliga fotografer

Konsten att matcha. Franska Louvren har fått ett systermuseum i emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. I den spektakulära byggnaden visas precis som i Paris oskattbara konstföremål. Fotografen Anette Nantell vinner med denna bild förstapriset i kategorin Kultur och nöje.

Det är betydligt färre kvinnor än män som tävlar i Årets bild, 25,8 procent var i år kvinnliga fotografer. Men när priserna delades ut gick 37,5 procent av dem till kvinnor. I år dessutom i form av fler förstapriser än ifjol.

Tävlingen Årets bild har under åren kritiserats för att vara allt för mansdominerad när det handlar om pristagarna. Det är fortfarande fler män som tävlar och vinner priser, men årets tävling var ändå ett rekordår för de kvinnliga fotograferna.

Malin Jochumsen tog hem segern för Årets sportbild.

Procentuellt slogs i år ett rekord i antal nominerade kvinnor, åtta av totalt 24 nominerade vilket betyder 33,3 procent. Den siffran kan jämföras med att kvinnorna stod för 25,8 procent av det totala antalet tävlande (53 av 205 var kvinnor).

När priserna sedan delades ut gick 15 av dem till kvinnor, vilket är 37,5 procent av de totalt 40 priserna.

Årets bild till Anna Tärnhuvud

Att Anna Tärnhuvud vinner Årets bild är förstås också ett rekord. När tävlingen arrangeras för 76:e gången av Pressfotografernas Klubb, är det samtidigt första gången någonsin som en kvinna tar hem utmärkelsen Årets bild. Samtidigt kvarstår det faktum att det under alla år bara har hänt en gång att en kvinna har utsetts till Årets fotograf – Ragnhild Haarstad, år 1971.

Åsa Sjöström vann förstapriser i kategorierna Vardagsbild i utlandet (denna bild), Porträtt och Porträttserie.

Flera förstapriser till kvinnliga fotografer

Ifjol var det bara ett förstapris som gick till en kvinna, i år blev det desto fler. Förutom Årets bild vann Anna Tärnhuvud förstapriset för Årets nyhetsbild. Fotografen Åsa Sjöström vann förstapriser i kategorierna Vardagsbild i utlandet, Porträtt och Porträttserie. Malin Jochumsen tog hem segern för Årets sportbild. Hon är för övrigt en av de tävlande i Kamera Bilds fototävling Grand Prix. Anette Nantell fick förstapris i kategorin Kultur och nöje, och Meli Petersson Ellafi fick Juryns hederspris.

Alla kvinnliga pristagare i Årets bild 2018

Anna Tärnhuvud

Totalt: 3 priser

Årets bild

Nyhetsbild Sverige, 1:a

Bildreportage Sverige, 3:a

Åsa Sjöström

Totalt: 3 priser

Vardagsbild utland, 1:a

Porträtt, 1:a

Porträttserie, 1:a

Lotta Härdelin

Totalt: 3 priser

Vardagsliv Sverige, 2:a

Bildreportage Sverige, 2:a

Bildreportag utland, 3:a

Beatrice Lundborg

Totalt: 2 priser

Sportbild, 2:a

Kultur/Nöje, 2:a

Malin Jochumsen

Totalt: 1 pris

Sportbild, 1:a

Anette Nantell

Totalt: 1 pris

Kultur/Nöje, 1:a

Lisa Thanner

Totalt: 1 pris

Vardagsliv Sverige, 3:a

Meli Petersson Ellafi

Totalt: 1 pris

Juryns hederspris