Fotografer

Årets bild 2018: Här är alla vinnarbilderna

Charlotte Kalla spurtar till sig en silvermedalj vid VM i Lahtis, Finland 28 februari 2017. Fotografen Jonas Lindkvist vinner Årets sportserie med bilder av denna elitskidåkare.

24 fotografer hyllades när den prestigefyllda fototävlingen Årets bild i dag hade prisutdelning i Uppsala. Årets upplaga blev historisk, med en kvinna som för första gången fick ta emot utmärkelsen Årets bild. Här ser du alla vinnarna och deras bilder.

Pristagare i Årets bild 2018

Sjunde april 2017. Människor lämnar Drottninggatan i chock, skräck och förtvivlan efter terrorattentatet som tog fem människors liv.

Årets bild

Anna Tärnhuvud, frilans/Aftonbladet/Kontinent

Juryns motivering: Nationens reaktion på det fruktansvärda som skede i Stockholm en fredagseftermiddag i april fångat i tre ögonpar. Den chockerande händelsen kommer nära. Samtidigt skymtar man den omsorg om varandrasom kommer att ena Sverige mot den blint slående terrorismen.

I årtionden har det varit konflikt mellan minoritetsgruppen rohingya och den buddistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats från sina hem på grund av förföljelse och övergrepp. I augusti tog den senaste våldsvågen fart som hittills gjort att över 600 000 människor, mestadels barn, flytt över gränsen till grannlandet Bangladesh.

Årets fotograf

Christoffer Hjalmarsson, Expressen

Juryns motivering: Fotografen har tagit tid på sig och agerar sedan med intimitet och respekt. Han litar på vad han ser och låter objektet göra bilden. Han har en utvecklad förmåga att komma nära i tunga ämnesval, men utan att den egna närvaron påverkar bilderna. Motiven är alltid huvudpersonen.

Bor Dameli Shokan, 13, är en av få kvinnliga örnjägare i Mongoliet.

Årets rookie

Erik Nylander, frilans/student

Juryns motivering: Redan en mogen berättare, med antropologisk blick och intresse. En fotograf som går in i miljöerna och blir kvar där. Styrkan understryks också av en välförtjänt förstaplats i kategorin Året bildreportage Sverige.

Man, 20, skjuten i huvudet i en bil i Kista tillsammans med gängledare. Detta var det fjärde och femte mordet i Stockholm inom två dygn. Född: 1996-08-11. Död: 2017-03-08.

Juryns hederspris

Meli Petersson Ellafi, frilans/Expressen

Juryns motivering: Ett fantastisk bra grepp om ett tilltagande samtidsproblem – gängvåldet och dess yttersta konsekvens. Stark och aktuell bildjournalistik.

Sjunde april 2017. Människor lämnar Drottninggatan i chock, skräck och förtvivlan efter terrorattentatet som tog fem människors liv.

Årets nyhetsbild Sverige

1:a pris:Anna Tärnhuvud, frilans/Aftonbladet/Kontinent

Juryns motivering: Nationens reaktion på det fruktansvärda som skede i Stockholm en fredagseftermiddag i april fångat i tre ögonpar. Den chockerande händelsen kommer nära. Samtidigt skymtar man den omsorg om varandrasom kommer att ena Sverige mot den blint slående terrorismen.

2:a pris:Tomas Oneborg, Svenska Dagbladet

3:e pris:Roger Turesson, Dagens Nyheter

Jan Kjellberg till höger i bild startar sina dagar med gymnastik hemma, men nu, 93 år gammal har han utökat med gymnastik för 90-plusare i Nacka.

Vardagsliv Sverige

1:a pris:David Lundmark, Dagens Arbete

Juryns motivering: På sätt och vis en bild av ett typiskt Sverige av idag. Vi är nu alla moderna människor, väl medvetna om träningens betydelse för att kunna hålla ut – länge.

2:a pris:Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

3:e pris:Lisa Thanner, frilans

Margit, 97, och Arild, 92, i sin trädgård i Tynderö, tre mil utanför Sundsvall. Margits systerdotters barn Edgar och Walter har lekt på ängarna utanför med några äldre barnbarn.

Bildreportage Sverige

1:a pris:Erik Nylander, frilans/student

Juryns motivering: En historia om uppriktig kärlek, samt väl berättat redigerat. Bilder som präglas av närhet, humor och värme.

2:a pris:Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

3:e pris:Anna Tärnhuvud, frilans/Aftonbladet/Kontinent

När mat delas ut i flyktinglägren uppstår panikstämning när alla försöker få något att äta. I årtionden har det varit konflikt mellan minoritetsgruppen rohingya och den buddistiska majoriteten i Burma. I augusti tog den senaste våldsvågen fart, som hittills gjort att över 600 000 människor, mestadels barn, flytt över gränsen till grannlandet Bangladesh.

Nyhetsbild utland

1:a pris:Christoffer Hjalmarsson, Expressen

Juryns motivering: Fotografen befinner sig mitt i ett inferno och låter oss förstå att vi inte ens kan föreställa oss omfattningen av. Flyktingsituationen rapporteras som en masskatastrof. Men den utgörs av människor som alla är olika.

2:a pris:Niclas Hammarström, Expressen/Kontinent

3:e pris:Anders Hansson, Dagens Nyheter/Kontinent

Moldavien är Europas fattigaste land, inklämt mellan Ukraina och Rumänien. Fram till 1991 var landet en sovjetisk delrepublik och vägen efter självständighet har varit krokig och kantats av stora utmaningar för befolkningen. Osif och Kristina hjälper sin bror Ion att mata hans duvor och de andra djuren medan han är och arbetar i Rumänien.

Vardagsliv utland

1:a pris:Åsa Sjöström, frilans

Juryns motivering: Den universella magin i barnens värld förmedlas finstämt. Nyfikenhet och förväntan i de ungas blickar skapar i sin tur nyfikenhet hos betraktaren.

2:a pris:Roger Turesson, Dagens Nyheter

3:e pris:Andreas Bardell, Aftonbladet

Utmattade och frusna anländer flera av barnen till stranden i Bangladesh, där de får vänta på besked om vad som ska hända med dem nu. I årtionden har det varit konflikt mellan minoritetsgruppen rohingya och den buddistiska majoriteten i Burma.

Bildreportage utland

1:a pris:Christoffer Hjalmarsson, Expressen

Juryns motivering: Ett reportage som berör och skapar förståelse med enskilt starka bilder som också fungerar mycket väl tillsammans. Ingen ska kunna säga att de inte visste.

2:a pris:Roger Turesson, Dagens Nyheter

3:e pris:Lotta Härdelin, Dagens Nyheter

"Jag har alltid haft lätt för att få vänner. Men jag har aldrig vågat bli för bra kompis med någon. Det går liksom inte att ha en bästis för då måste man berätta mycket om sig själv och sådant. Och gå hem till varandra. Det har jag aldrig kunnat. Så kommer det att vara nu med, när vi kommer att bo i en annan stad, börja en ny skola och ha skyddade uppgifter. Men det är lugnt, jag är ju van", skriver Linda. Ett av de absolut största hoten mot kvinnors och barns hälsa – oavsett land – är mäns våld mot kvinnor.

Årets porträtt

1:a pris:Åsa Sjöström, frilans

Juryns motivering: Ett respektfullt tillvägagångssätt ger ett poetiskt porträtt och tillgång till ett barns traumatiska upplevelser.

2:a pris:Andreas Bardell, Aftonbladet

3:e pris:Christoffer Hjalmarsson, Expressen

Ett av de absolut största hoten mot kvinnors och barns hälsa – oavsett land – är mäns våld mot kvinnor. Våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor skadar de inblandade barnen minst lika mycket som deras utsatta mammor. Trots det lyser konsekvenserna av att hur det är att vara barn och leva i en sådan destruktiv hemmiljö många gånger med sin frånvaro när våld i nära relationer diskuteras.

Årets porträttserie

1:a pris:Åsa Sjöström, frilans

Juryns motivering: Genomarbetat med ett uttrycksfullt grepp. Utformat i samarbete med de våldsutsatta barnen. En historia berättad med medkänsla, respekt och lek. Serien håller högt konstnärligt och poetiskt värde.

2:a pris:Fredrik Funck, Dagens Nyheter

3:e pris:Ola Torkelsson, frilans/Kontinent

SDE Hockey Team02 kämpar sig igenom ett fyspass i ösregn på Stockhagens IP, i maj 2017. Vinnaren i varje lopp får lägga ifrån sig viktkakan, resten fortsätter att springa med den.

Årets sportbild

1:a pris:Malin Jochumsen, frilans

Juryns motivering: Långt borta från idrottens rampljus pågår ett slit för att själv en gång nå dit, som nästa generations stora stjärna.

2:a pris:Beatrice Lundborg, Dagens Nyheter

3:e pris:Daniel Nilsson, frilans/Offside

Sundsvall, 18 maj 2017. I somras fyllde Charlotte Kalla 30 år och hon har varit i världstoppen i över tio år. Här är Charlotte ute på en tre timmars rullskidstur i Sundsvall.

Årets sportserie

1:a pris:Jonas Lindkvist, Dagens Nyheter

Juryns motivering: Närkontakt med Sveriges största skidstjärna. Greppet att följa henne genom årstiderna ökar förståelsen för vad krävs för framgång. Serien innehåller dessutom enskilda bilder av hög scenisk kvalitet.

2:a pris:Mathias Bergeld, frilans/Bildbyrån

3:e pris:Stefan Jerrevång, frilans/Aftonbladet

Sofani gråter uppgivet mot sin yngsta son, han är utom sig av oro. Tidigare under dagen försökte Sofani fly Mosul med sin fru och sina fyra barn. Islamiska Staten upptäckte dem och öppnade eld mot familjen som flydde i panik, och mitt i allt kaos tappar de bort två av sina barn. Vi följer familjen i det dramatiska sökandet efter de förlorade barnen.

Multimedia

1:a pris:Niclas Berglund, Sveriges Television

Juryns motivering: Djupt berörande och välgjort nyhetsreportage som mänskliggör siffror och statistik i ett krigsdrabbat område. Alla som har barn kan sätta sig in i situationen. TV-temat bygger på kort tid upp ett förtroende som möjliggör den journalistiska närvaron och vågar sedan lita på kronologin som berättarform. Även trösterikt med ett lyckligt slut.

2:a pris:Roger Turesson, Dagens Nyheter

3:e pris:Andreas Bardell, Aftonbladet

Konsten att matcha. Franska Louvren har fått ett systermuseum i emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. I den spektakulära byggnaden visas precis som i Paris oskattbara konstföremål.

Kultur och nöje

1:a pris:Anette Nantell, Dagens Nyheter

Juryns motivering: En bild med flera dimensioner. Samtidigt ställs den eviga frågan: vad är konst?

2:a pris:Beatrice Lundborg, Dagens Nyheter

3:e pris:Oskar Brewitz, frilans

Läs mer och se fler bilder på aretsbild.se!