https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/jill-greenberg-l-gger-ner-st-mning-mot-sd
544435
Foto
Fotonyhet

Jill Greenberg lägger ned stämning mot SD

Den världsberömda fotografen Jill Greenberg och SD har nått en förlikning, efter att fotografen stämt SD för intrång i hennes upphovsrätt.

Totalbetyg

Sverigedemokraterna i Mölndal använde bilder av den världsberömda fotografen Jill Greenberg utan lov. Hon stämde partiet – men nu har de nått en förlikning.

Det var efter tips från allmänheten som den amerikanska fotografen Jill Greenberg blev uppmärksammad på att Sverigedemokraterna gjort ett intrång i hennes upphovsrätt.

SD i Mölndal hade använt hennes bilder av gråtande barn under valrörelsen 2014, något de gjorde utan fotografens tillåtelse. Därför stämde Jill Greenberg SD på 300 000 kronor eftersom denna publicering var ”ytterst allvarlig för Greenbergs anseende som konstnär”, som det stod i stämningsansökan.

Målet avskrivs nu

Men nu har parterna nått en förlikning, vilket Svenska Dagbladet skriver.

”Jill Greenberg har, med hänvisning till att parterna har träffat en förlikning, återkallat sin talan och hemställt att målet avskrivs från vidare handläggning”, står det i protokollet från Stockholms tingsrätt. Målet har nu avskrivits. 

SD hänvisar till sekretess

Hur mycket pengar Jill Greenberg ska ha fått för att dra tillbaka sin stämningsansökan framgår inte. Och advokatfirman Lindahl som företräder fotografen vill inte kommentera saken.

Sverigedemokraterna bekräftar att stämningsansökan har dragits tillbaka, men deras pressassistent Christian Krappedal vill inte säga något mer och hänvisar till en sekretessklausul som ska finnas i avtalet.