https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/kalle-assbring-vinner-svenska-fotobokspriset-2017
545447
Foto
Fotonyhet

Kalle Assbring vinner Svenska Fotobokspriset 2017

● BILDSPEL Årets vinnare av Svenska Fotobokspriset är Kalle Assbring som vinner med sin bok ”Fadern, Sonen och Göran”.

Totalbetyg

”Fadern, Sonen och Göran” (Dokument Press) heter årets svenska fotobok. Svenska Fotobokspriset 2017 tilldelas Kalle Assbring som i bild och text berättar om mordet på sin far i Eritrea 1983.

Foto: Kalle Assbring
Svenska Fotobokspriset 2017 delades ut under onsdagskvällen den 22 mars vid en gala på Rival i Stockholm. Kalle Assbring tog hem segern i konkurrens med ytterligare fyra nominerade fotoböcker. Assbrings Fadern, Sonen och Göran är en fotobok som handlar om Kalles pappa Göran – fotografen, journalisten och författaren som sköts i Eritrea 1983. Men boken handlar även om Kalle själv och om några eritreaner som kallas Yuran – en av dessa är den fängslade journalisten Dawit Isaaks son, Yoran Isaak.

– Det här priset hade jag velat dela med min far. Pappa Göran var en av få som försökte ge en röst inifrån Eritrea, och jag är så stolt att hans minne lever kvar hos så många där. Genom mitt fotoboksprojekt har även jag kommit honom och mitt minne av honom närmre, säger Kalle Assbring.

 

Foto: Kalle Assbring
Yoran Isaak.

 

Priset instiftades 1996

Kalle Assbring, utbildad vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö, bor och arbetar i Stockholm där han kombinerar egna fotoprojekt med arbete som frilansfotograf för såväl redaktionella som kommersiella uppdrag. I sina egna projekt har Assbring sedan 2001 fokuserat på just foto men i fotoboken Fadern, Sonen och Göran har han även arbetat med text.

Kalle Assbring är den 21:sta att ta emot Svenska Fotobokspriset som instiftades år 1996 och delas ut årligen av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund. Priset inrättades för att lyfta och inspirera svensk kvalitativ fotoboksutgivning. Vinnaren tilldelas en prissumma på 60 000 kronor och övriga fyra nominerade belönas med 10 000 kronor var.