https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/kryph-l-i-lagen-till-ter-dr-narfilmning
545227
Lag & Upphovsrätt
Lag & Upphovsrätt

Kryphål i lagen tillåter drönarfilmning

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/DJI-Phantom-with-GoPro-HERO-HD2_0.jpg?itok=sbraqWHR', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/DJI-Phantom-with-GoPro-HERO-HD2_0.jpg?itok=sbraqWHR', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/DJI-Phantom-with-GoPro-HERO-HD2_0.jpg', w: 1778, h: 1000, title: ' ' },]

Totalbetyg

Tack vare ett kryphål i lagen är det fortfarande möjligt för drönarfotografer att filma och fotografera i Sverige. Kryphålet kan dock ha allvarliga konsekvenser för den personliga integriteten hos svenska medborgare.

För några dagar sedan kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som av många tolkades som att det nu var slut på fotografering för drönare i Sverige. Kravet som blev resultatet av domen är att man måste ha tillstånd för kameraövervakning för att fotografera eller filma från en drönare. 

Men drönarföretaget 360media.se har undersökt domen och lagen och dessutom ställt frågor till Datainspektionen och jurister som arbetar inom det aktuella området. Det visar sig att lagen om kameraövervakning endast gäller för företag etablerade i Sverige eller i ett tredje land. Tredje land är ett land utanför EU eller det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Med andra ord är det, enligt Datainspektionen, möjligt för företag från andra EU-länder, men som inte är etablerade i Sverige att filma och fotografera med drönare.  

Men det lagen också innebär är att det är möjligt för företag i EU-länder att utföra kameraövervakning i Sverige om inte landets egen lagstiftning motsätter sig det så klart. 

Källa