Utställning

Fotostudenter visar upp de globala målen: ”Vill bryta normer”

Johan är adopterad från Sydkorea och har aldrig riktigt känt sig hemma i modebranschens snäva form.rn Foto: Elvira Pihl
Byn Himara i södra Albanien befolkas av en grekisk minoritet som kämpar med frågor om tillhörighet, kulturellt förtryck och äganderätt efter att de stod upp mot Enver Hoxhas regim i 1945. Foto: Andrea Brask
Mia Höglunds projekt Meu Corpo skildrar sex brasilianska kvinnors berättelser om när de gjorde en illegal abort.rnKvinnornas olika sociala bakgrunder spelar en vital roll för deras möjligheter och Höglund visar detta genom fotografier och en bok med derasrnbekännelser. Hur säker abort du får tillgång till är det pengarna som styr. Foto: Mia Höglund
Stephan Klumpps projekt vidrör existentiella frågor u2013 hur vi längtar efter mänsklig kontakt, hur vi behöver varandras säkerhet och ett hem. Baserat på hans egna upplevelser på en isolerad ögrupp, utforskar Klumpp hur man kan överkomma ensamhet och skapa mening i livet genom människorna omkring oss. Foto: Stephan Klumpp

De sista studenterna vid Mittuniversitetets bildjournalistutbildning ställer ut sina examensprojekt på CFF. Utställningen som har namnet ”Enter” visar upp en stor bredd av bildjournalistik. ”Jag ville göra ett projekt som bröt normer”, säger Elvira Pihl, bildjournaliststudent.

Bildjournalistprogrammets kandidat- och masterprogram ställer ut sina examensarbeten på CFF i Stockholm. Klasserna är de två sista som tar examen från programmet, vilket hade sitt sista intag 2015.

Utställningen har namnet Enter och innehåller projekt som tar upp ämnen som ligger både nära och långt ifrån dem själva. Det genomgripande temat är FN:s globala mål, som innefattar 17 mål vilka världens ledare förbundit sig till för att uppnå fyra saker: avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter i världen, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa.

Elvira Pihl är själv med i sitt projekt. "Jag kände att jag inte kunde begära någon att blotta sin själ på det sättet om jag inte kunde göra det själv".

Elvira Pihl har gjort ett projekt som handlar om att bryta normer. Det är en porträttserie som fokuserar på kroppar, psykisk ohälsa och könsidentitet.

– Det var min vision från början att det skulle vara ett starkt men ändå sårbart projekt om kroppar som går utanför normen, säger Elvira Pihl.

Utställningen består av totalt nitton projekt där både politiska, sociala och miljömässiga frågor vid både kända platser och avlägsna regioner undersöks.

Hannah-Cecilie Holmø Bojesen har gjort sitt projekt om Catherine och Wayne som bor på sin egenbyggda Freedom Cove. Deras dröm var att leva i naturen då de båda hittar sin inspiration som konstnärer i just naturen. – Vi byggde Freedom Cove förhand med hammare och spik. Vår elektricitet kommer från solenergi samt en generator. Ett närliggande vattenfall förser oss med färskvatten som leds ned till oss genom långa rör, säger Wayne. De flyttade till Freedom Cove för 26 år sedan.

Utställningen harvernissageden 31 maj klockan 17-20 och hänger sedan till den 10 juni, på Centrum för fotografi i Stockholm.