https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utstallningar/mittuniversitetets-examensutstallning-visar-globala-malen
546076
Utställningar
Utställning

Fotostudenter visar upp de globala målen: ”Vill bryta normer”

● BILDSPEL Johan är adopterad från Sydkorea och har aldrig riktigt känt sig hemma i modebranschens snäva form.

Totalbetyg

De sista studenterna vid Mittuniversitetets bildjournalistutbildning ställer ut sina examensprojekt på CFF. Utställningen som har namnet ”Enter” visar upp en stor bredd av bildjournalistik. ”Jag ville göra ett projekt som bröt normer”, säger Elvira Pihl, bildjournaliststudent.

Bildjournalistprogrammets kandidat- och masterprogram ställer ut sina examensarbeten på CFF i Stockholm. Klasserna är de två sista som tar examen från programmet, vilket hade sitt sista intag 2015.

Utställningen har namnet Enter och innehåller projekt som tar upp ämnen som ligger både nära och långt ifrån dem själva. Det genomgripande temat är FN:s globala mål, som innefattar 17 mål vilka världens ledare förbundit sig till för att uppnå fyra saker: avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter i världen, lösa klimatkrisen och främja fred och rättvisa. 

Foto: Elvira Pihl
Elvira Pihl är själv med i sitt projekt. "Jag kände att jag inte kunde begära någon att blotta sin själ på det sättet om jag inte kunde göra det själv".

Elvira Pihl har gjort ett projekt som handlar om att bryta normer. Det är en porträttserie som fokuserar på kroppar, psykisk ohälsa och könsidentitet. 

– Det var min vision från början att det skulle vara ett starkt men ändå sårbart projekt om kroppar som går utanför normen, säger Elvira Pihl. 

Utställningen består av totalt nitton projekt där både politiska, sociala och miljömässiga frågor vid både kända platser och avlägsna regioner undersöks. 

Foto: Hannah-Cecilie Holmø Bojesen
Hannah-Cecilie Holmø Bojesen har gjort sitt projekt om Catherine och Wayne som bor på sin egenbyggda Freedom Cove. Deras dröm var att leva i naturen då de båda hittar sin inspiration som konstnärer i just naturen. – Vi byggde Freedom Cove förhand med hammare och spik. Vår elektricitet kommer från solenergi samt en generator. Ett närliggande vattenfall förser oss med färskvatten som leds ned till oss genom långa rör, säger Wayne. De flyttade till Freedom Cove för 26 år sedan.

Utställningen har vernissage den 31 maj klockan 17-20 och hänger sedan till den 10 juni, på Centrum för fotografi i Stockholm.

167315513313063_1913421818702415