Utställning

Pizzerians estetik i ny fotoutställning

Pizzeria Cuoco Pazzo, Järna, ur serien u201dPizzeria Swedenu201d. Foto: Josefina Barker
En till Pizzeria och Restaurang, Arboga, ur serien u201dPizzeria Swedenu201d. Foto: Josefina Barker

Josefina Barker har fotograferat 26 pizzerior runt om i Sverige, där alla förenas i en gemensam estetik – som med skyltning och möblemang. Detta visar hon i fotoutställningen ”Pizzeria Sweden”.

– Pizzerian är ett fenomen. Alla har en relation till den. Pizzerian är nästan lika svensk som IKEA, även om den har sitt ursprung i Italien, säger fotograf Josefina Barker.

Hon har med kameran besökt 26 pizzerior på tolv olika platser i landet. Alla bjöd på en inredningsdesign som är lätt igenkännbar för de som någon gång har besökt en pizzeria.

– Jag är helt fascinerad av att de flesta av de cirka 3 800 pizzeriorna drivs som enskilda små företag men ändå delar en gemensam estetik. Deras skyltning, möblering, dekorativa konstverk och musik förenar dem, säger Josefina Barker.

En till Pizzeria och Restaurang, Arboga, ur serien ”Pizzeria Sweden”.

Hennes mål var att dokumentera estetiken, människorna bakom pizzeriorna och deras levnadshistorier.

– Den första pizzan lär ha serverats i Västerås 1947 åt 300 italienare som jobbade på ASEA-fabriken. I dag ägs de flesta pizzerior av personer med rötter i Mellanöstern, i länderna kring Medelhavet, Baltikum, Sydamerika och Asien, förklarar hon.

Josefina Barker, som är född i Sverige, är numera baserad i London där hon arbetar som fotograf och grafisk designer.Utställningen ”Pizzeria Sweden” visas på Falafelbaren, Hornsgatan 39B i Stockholm, fram till den 31 januari.