https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utstallningar/pizzerians-estetik-i-ny-fotoutstallning
547664
Utställningar
falskt
Utställning

Pizzerians estetik i ny fotoutställning

● BILDSPEL Pizzeria Cuoco Pazzo, Järna, ur serien ”Pizzeria Sweden”.

Totalbetyg

Josefina Barker har fotograferat 26 pizzerior runt om i Sverige, där alla förenas i en gemensam estetik – som med skyltning och möblemang. Detta visar hon i fotoutställningen ”Pizzeria Sweden”.

– Pizzerian är ett fenomen. Alla har en relation till den. Pizzerian är nästan lika svensk som IKEA, även om den har sitt ursprung i Italien, säger fotograf Josefina Barker. 

Hon har med kameran besökt 26 pizzerior på tolv olika platser i landet. Alla bjöd på en inredningsdesign som är lätt igenkännbar för de som någon gång har besökt en pizzeria.

– Jag är helt fascinerad av att de flesta av de cirka 3 800 pizzeriorna drivs som enskilda små företag men ändå delar en gemensam estetik. Deras skyltning, möblering, dekorativa konstverk och musik förenar dem, säger Josefina Barker.

 

Foto: Josefina Barker
En till Pizzeria och Restaurang, Arboga, ur serien ”Pizzeria Sweden”.

 

 

Hennes mål var att dokumentera estetiken, människorna bakom pizzeriorna och deras levnadshistorier.

– Den första pizzan lär ha serverats i Västerås 1947 åt 300 italienare som jobbade på ASEA-fabriken. I dag ägs de flesta pizzerior av personer med rötter i Mellanöstern, i länderna kring Medelhavet, Baltikum, Sydamerika och Asien, förklarar hon.

Josefina Barker, som är född i Sverige, är numera baserad i London där hon arbetar som fotograf och grafisk designer. Utställningen ”Pizzeria Sweden” visas på Falafelbaren, Hornsgatan 39B i Stockholm, fram till den 31 januari.

 

gr:rror validating access token: Sessi