https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utstallningar/planket-stockholm-ar-tillbaka-helt-underbart
548823
Utställningar
falskt
Utställning

Planket Stockholm är tillbaka: ”Helt underbart”

Två år av virus och restriktioner har satt stopp för Planket Stockholm, men nu är det dags igen. 13–14 augusti äger fotoutställningen rum.

Totalbetyg

När Planket Stockholm öppnar i augusti är det 40-årsjubileum för fotoutställningen. ”Det är ett avspänt och roligt sätt att möta andra fotointresserade – och att få se massor med bilder”, säger Per Ströhm, ordförande i Planket Stockholm. Fram till den 31 maj är ansökan om att få ställa ut öppen.

1982 fylldes det röda planket på Södermalm i Stockholm för första gången med fotografier. Neil Goldstein var fotografen och initiativtagaren bakom projektet, som hade  inspirerats av utställningar i Washington Square Park i New York.

Nu 2022 fyller därför Planket Stockholm 40 år, och för Per Ströhm, ordförande i den ideella föreningen, är skälet tydligt till varför utställningen blivit så långlivad:

– Mötet fotografer emellan, och mötet mellan fotografer och besökare skapar en fantastisk stämning. Det är ett avspänt och roligt sätt att möta andra fotointresserade – och att få se massor med bilder. Dessutom är det en chans för väldigt många att få visa upp sina bilder, säger Per Ströhm.

Även om Planket Stockholm har en lång historia bakom sig, har utställningen inte ägt rum varje år. Men 2016 fick projektet nytändning, inte minst genom fotografen och konstnären Christer ”Fjellis” Fjellman – som också är med och arrangerar årets upplaga. 

”Stor bredd av motiv och tekniker”

Redan nu är det dags att ansöka om att få ställa ut på Planket i augusti – och det finns fler platser än tidigare.

– Vi har i år satsat på att ge fler fotografer som anmäler sig möjlighet att ställa ut, och minskat på antalet inbjudna fotografer. Vi hoppas på det viset få en stor bredd av motiv och tekniker, förklarar Per Ströhm som poängterar att alla är välkomna att ansöka:

– Alla som vill får skicka in ansökan, med sina egna bilder, sedan lottas platserna ut om det är fler anmälda än antalet tillgängliga platser.

Årets upplaga känns dessutom extra speciell, vid sidan av jubileet. Två år av virus och restriktioner har satt stopp för utställningen, men nu är det alltså dags igen.

– Det känns helt underbart, det är många som har saknat Planket sedan 2019. Vi hoppas på många utställare och besökare i år. Och som vanligt kommer solen skina över alla, säger Per Ströhm.

 

Fram till den 31 maj 2022 är ansökan öppen. Mer information hittar du på planketsthlm.se. 13–14 augusti äger utställningen rum på Lilla Mejtens gränd vid Vitabergsparken i Stockholm.