Utställning

Richard Mosse skildrar konflikt om mineraler – med infraröd film

Richard Mosse, Colonel Soleils Boys, 2010. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York.

I gränslandet mellan det dokumentära och konstnärliga har den irländska fotografen Richard Mosse skapat färgstarka bilder i ett krigshärjat Kongo-Kinshasa. Resultatet har han uppnått med hjälp av Kodak Aerochrome film, bilder som i sommar visas i Långbans gruv- och kulturby i Värmland.

Mineraler som tenn, tantal, volfram och guld är sådant som används i modern teknik som mobiler och datorer. De går ofta under benämningen konfliktmineraler eftersom de till viss del utvinns i konfliktdrabbade områden eller under svåra arbetsförhållanden. Så är fallet i Kongo-Kinshasa, där den rika tillgången på naturresurser snarare har blivit en förbannelse för landet. Olika grupperingar slåss om kontrollen över de värdefulla mineralerna.

Richard Mosse, Hombo, Walikale 2012. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York.

Det chockrosa dominerar

Den irländska fotografen Richard Mosse, som har en bakgrund som krigsfotograf, har velat skildra landet och konflikten om mineralerna på ett annorlunda sätt. Med hjälp av den infraröda filmen Kodak Aerochrome film har han skapat bilder i gränslandet mellan dokumentärt foto och konstfotografi där chockrosa, turkos och violetta toner dominerar.

– Jag ville ta denna teknik till ett svårt läge, utmana de förstelnade konventionerna kring medias berättelser och sättet vi tillåts representera den här bortglömda konflikten. Jag ville pröva denna militära igenkänningsteknik, och använda den på ett sätt som ifrågasätter hur krigsfotografier är uppbyggda, säger Richard Mosse om sina bilder i ett pressmeddelande.

Med militär teknik syftar han på att Kodak Aerochrome film en gång togs fram för militära spaningsuppdrag. Den registrerar infrarött ljus och synliggör på så sätt det som det mänskliga ögat inte kan se.

Richard Mosse, The Man Who Sold the World, 2015. © Richard Mosse. Courtesy of the artist and Jack Shainman Gallery, New York.

Naturresurser även i Långban

I sommar visas hans bilder i utställningen ”Infra”, i Långbans gruv- och kulturby i Värmland.

– Även Långban är en plats där naturens resurser har stått i centrum under århundranden. Mineralartsrikedomen här har varit fokus för många forskare och entusiaster genom åren och därför har vi länge velat visa en konstutställning som berör just det här temat, säger Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare på Värmlands Museum som driver besöksverksamheten på Långban.

Mellan den 19:e juni och 22:a augusti är utställningen ”Infra” öppen i Långbans gruv- och kulturby.