https://www.kamerabild.se/nyheter/foto/utstallningar/tunbjorks-odekontor-blir-ny-bok-och-utstallning
547359
Utställningar
falskt
Utställning

Tunbjörks ödekontor blir ny bok och utställning

©‭ ‬Lars Tunbjörk‭, ‬L.A‭. ‬Office‭, ‬2004
[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/thunbjork6.jpg?itok=t0MXvwjc', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/thunbjork6.jpg?itok=t0MXvwjc', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/thunbjork6.jpg', w: 2000, h: 1537, title: '©‭ ‬Lars Tunbjörk‭, ‬L.A‭. ‬Office‭, ‬2004 ' },]

Totalbetyg

Lars Tunbjörks bilder från 2004 av övergivna kontorsmiljöer i Los Angeles, har aktuella paralleller till det rådande världsläget – där kontor står tomma i pandemins spår. Nu visas bilderna på Borås Konstmuseum och ges ut som bok.

2004 fotograferade Lars Tunbjörk serien L.A. Office som han planerade att ge ut som bok. Men detta hann inte realiseras innan Tunbjörk gick bort och bilderna har dessutom sällan visats publikt. Men nu öppnar Borås Konstmuseum en utställning med hans bilder från övergivna kontorsmiljöer i ett byggnadskomplex i Los Angeles. Och den planerade boken kommer att ges ut.

Till skillnad från andra välkända kontorsbilder som Tunbjörk fotograferade, där det ofta var fullt av mänsklig aktivitet, karaktäriseras L.A. Office av fullständig avsaknad av detta. Endast möbler och andra kontorsattribut finns kvar.

”Skapar kusligt jämförbara paralleller” 

Trots att bilderna skapades för 16 år sedan, skulle de kunna vara tagna i år – då ett stort antal kontor världen över står tomma. 

”Fotografierna skapar kusligt jämförbara och aktuella paralleller med det rådande världsläget där ödekontor skapas i svallvågorna av en världsomspännande samhällskris i och med coronaviruset och pandemin covid-19”, skriver Borås Konstmuseum om utställningen.

Boksläpp och öppningen av utställningen sker den 16 juli. Med anledning av coronakrisen hålls ingen invigningsceremoni utan vernissagebesökare ser utställningen på egen hand, där ett begränsat antal besökare är tillåtna samtidigt. 

 

Här kan du läsa mer om utställningen.

167315513313063_3406704202707495