Nyhet

Fotoboken som hjälper dig nå dina analoga drömmar

Allt från inspiration, teknik och misstag finns med i Terese Brandwolds bok "Analog fotografering för nybörjare", som visar dig hur du kan skapa de analoga fotografierna du alltid drömt om.

I boken "Analog fotografering för nybörjare" tar den prisbelönta porträtt- och bröllopsfotografen Terese Brandwold upp hur du kan börja fotografera med analog film.

Boken ger dig en guidning i allt du behöver veta för att börja fotografera analogtoch är skriven på ett pedagogiskt och enkelt sätt för dig som vill sätta igång direkt utan att behöva grotta ner dig alltför djupt i tekniska termer. Boken vänder sig till dig som vill börja fotografera analogt utan att behöva sköta processen efteråt i mörkrummet.

Vi har frågat Terese hur det kom sig att det blev en fotobok om just analog fotografering, i en annars digitalt dominerandefotografisk värld.

Terese berättar för Kamera Bild att hon hittat en gemensam nämnare på de bilder hon älskar: de är fotograferade på analog film. Länge kände hon att hon helst ville fotografera digitalt för det är så smidigt, men lyckades aldrig få till samma känsla, färger och korn på sina digitala filer.

– Så jag bestämde mig för att köpa en analog systemkamera och spenderade många timmar med att förstå mig på de olika beteckningarna, modeller och märken. När jag till slut fick hem min kamera så var det lite av en besvikelse – jag förstod inte ens hur jag skulle sätta i filmen, berättar hon.

På gymnasiet pluggade Terese media och la till alla fotokurser hon kunde. Och på den tiden var det ganska ovanligt att äga en digitalkamera så allt de fotograferade var på analog 35 mm film som de sedan framkallade själva, både själva fotorullen och papperskopior, färg och svartvitt. Sedan gjorde Terese som många andra och gick över till digitalt när det kom.

"Skapa fotografierna du alltid drömt om"

Vanliga misstag, hur man ljusmäter, olika filmsorter, skillnaden mellan digitalt och analogt format, tips kring framkallning, hur man fotograferar med blixt, dubbelexponering och mycket mer, finns med i Terese bok, som även visar dig hur du kan skapa fotografierna du alltid drömt om.

– Jag spenderade många timmar på Youtube, bollade med kompisar, gick kurser, läste manualer och på forum. Under våren 2017 föll grunderna så småningom på plats, jag köpte en ljusmätare jag kunde förstå mig på och sedan dess är jag och min kamera vänner. Jag älskar analog fotografering och tycker det är fantastiskt att kunna använda de olika medierna, analogt och digitalt, vid olika situationer beroende på bland annat ljusförhållandena.

Therese berättar även att hon alltid tyckt om att skriva och strukturera upp sina anteckningar, och förstod då att hon saknade en källa med alla grunderna i analog fotografering som på ett enkelt sätt kunde förklara hur man kan göra.

– Jag ska inte sticka under stol med att det hade varit skönt att ha informationen på svenska, för jag tyckte vissa delar var tillräckligt knepiga ändå än att behöva lära mig de engelska facktermerna också. Så jag bestämde mig för att utveckla mina anteckningar, skriva ned alla frågor som jag hade haft längst med vägen och ta reda på svaren på dem och vad jag själv tyckte fungerade bra.

Resultatet blev boken"Analog fotografering för nybörjare", och hoppas att med den kunna hjälpa andra.

– Om boken kan underlätta för någon annan som, precis som jag, tar sina första trevande steg till att börja fotografera analogt, igen eller för första gången, så är jag lycklig, berättar Terese.

Läs mer om boken på Tereses hemsida.