Fotonyhet

Fotograf kräver 1 miljon av Västerås stad: ”En grav blunder”

Västerås stad har utan tillstånd spridit en bild av fotografen Ulla Montan. Här syns Västerås stadshus.

Fotografen Ulla Montan har skickat en räkning på drygt en miljon till Västerås stad. Anledningen är att de har spridit en av hennes bilder utan tillstånd, vilket har lett till publiceringar i medier över hela världen.

Det är Ulla Montans porträtt av Tomas Tranströmer som vid flera tillfällen har publicerats utan upphovsmannens tillstånd. Allt började med att hon 2011 sålde bilden till Bonniers förlag i samband med att Tranströmer fick Nobelpriset.

Förlaget hade rätt att lägga ut bilden för att andra skulle kunna använda den i samband med redaktionella publiceringar om författaren. Men bara under ett års tid.

Kommunen spred bilden på Mynewsdesk

Västerås stad publicerade bilden på sin hemsida, vilket de hade rätt till under den begränsade tiden. Men därefter låg bilden kvar och kommunen har dessutom lagt upp bilden på webbtjänsten Mynewsdesk där den har kunnat laddas ned högupplöst. Kommunen klickade även i att bilden har licens för att publiceras i hela världen. Detta skriver Vestmanlands Läns Tidning (VLT), till vilken Ulla Montan säger:

– Kommunen har gjort en grav blunder. Det innebär en stor ekonomisk förlust för mig.

Har laddats ned 209 gånger

Totalt har bilden laddats ned 209 gånger och spridits vidare. Bland annat publicerade Dagens Nyheter bilden på förstasidan till sin kulturdel.

– DN sa att de fått bilden via Västerås stad. Då började jag nysta upp det hela, säger Ulla Montan till VLT.

Fått en ursäkt – men inga pengar

Hon har fått en ursäkt av Västerås stad, men inga pengar. Kommunen tycker att en miljon inte är rimligt, en summa som Svenska fotografers förbunds jurist har beräknat utifrån brott mot upphovsrätten.

– Om jag inte får betalt stämmer jag kommunen, säger Ulla Montan.

Foto: Arild Vågen