Nyhet

Fotograf stämmer Getty Images på 1 miljard dollar

Den amerikanska fotografen Carol Highsmith stämmer Getty Images på det otroliga beloppet då hon anser att de ska ha använt 18755 av hennes bilder utan hennes medgivande.

Carol Highsmith lämnade in sin stämningsansökan till New Yorks federala domstol den 25 juli. Stämningsansökan gäller de bilder som hon försett Library of Congress med sedan 1988 för användning av allmänheten utan konstnad, något som Getty Images i sin tur verkar ha tjänat pengar på.

Så här står det bland annat i den 38-sidiga stämningsansökan (som du kan läsa som PDF här):

"Svarande har uppenbarligen tillskaffat sig Ms Highsmiths generösa gåva till det amerikanska folket. Svaranden har inte bara olovligen tagit betalt för bildlicenser, utan även falskt och bedrägerimässigt uppvisat sig själva som den exklusiva ägaren."

Enligt Carol själv har hon aldrig överfört sina rättigheter till bilderna, utan menar att Library of Congress har gått med på att uppmärksamma användare av bilderna att hon är upphovsman, och att användare måste kreditera henne vid bildanvändning.

Getty Images har inte bara distribuerat hennes bilder utan lov, utan även missat att kreditera henne för sina verk trots att denna information finns i hennes bilder.

Fick brev av Getty Images

Carol själv fick reda på intrånget då Getty Images själva skickade ett brev till henne i december 2015. I brevet blev hon fakturerad för upphovsrättsbrott för att ha visat en av sina egna bilder på sin egen webbsida.

Efter detta upptäckte hon även att Getty Images skickat liknande krav till andra som använt hennes fria bilder.

Enligt Carol ska Getty betala skador till henne på upp till 469 miljoner dollar, men söker skadestånd på hela 1 miljard dollar, något som enligt hennes advokater är möjligt att göra på grund av en tidigare dom mot Getty Images (som slutade med att Getty Images fick betala 1 miljon dollar).

Ställ dina egna frågor om lag och rätt för fotografen. Juristen Thomas Riesler från SFF svarar på dem i magasinet Kamera & Bild.

Har du frågor om upphovsrätt och bildstöld?

Ställ dina frågor om bilder, publicering och upphovsrätt till Thomas Riesler, jurist på SFF.

Passa även på att läsa denna artikel om Upphovsrätt för bilder – 30 vanliga frågor och svar som upplyser dig om dina rättigheter som fotograf.