Fotografer

Fotografen Jörgen Johansson är död

Jörgen Johansson har prisats för sina bilder vid flera tillfällen, även när han dokumenterade sin egen resa i kampen mot en hjärntumör.

Så sent som 2019 vann Jörgen Johansson utmärkelsen Årets bildreportage i Sverige, där han skildrade sin kamp mot en hjärntumör. I måndags gick han bort, 50 år gammal.

Jörgen Johansson har en bakgrund som fotograf och fotochef på tidningen Norra Skåne i Hässleholm samt på Skånska Dagbladet i Malmö. Sedan 2009 har han arbetat som frilans, bland annat som en del av fotoagenturen Kontinent. Han utbildade sig på fotoskolan i Gamleby och på New England School of Photography i Boston, USA.

Tio år med fotbilder

2017 intervjuade Kamera Bild Jörgen Johansson angående hans projekt ”Med fötterna på jorden”, där han under tio års tid hade stannat upp, tagit av skor ochstrumpor och fotograferat sina fötter – på olika platser i världen.

Men allt började med ett misstag, när han fotograferade algblomning på Finjasjön i Hässleholm.

– Jag står på bryggan med sandaler. Det är varmt och gött. Jag tar några bilder medan jag väntar på reportern. Det var inte förrän jag var tillbaka på redaktionen och tittade på bilderna i datorn som jag märkte att fötterna var med.

»Det här är första fotbilden som jag tog. Jag skulle fotografera algblomningen i Finjasjön och tog några bilder medan jag väntade på reportern. Fötterna kom med av misstag. Det är en svullenhet på hela sjöytan av alger. Färgerna är inte överdrivna här på något sätt.« Det sa Jörgen Johansson i intervju med Kamera & Bild 2017.

Några av de andra fotograferna på tidningen Norra Skåne tittade på bilderna och tyckte att de var lite annorlunda, så en hamnade i tidningen.

Den bilden kom sedan att vinna andra pris i Årets bild-tävlingen och Jörgen fortsatte att ta fotbilder i olika sammanhang.

– Fötterna är en viktig del i bilden men det är marken som gör det. Vad händer? Var är vi? Vad lever vi i för typ av värld? Det är så mycket diskussion om klimatet och hur vi behandlar jorden, men också om hur vi behandlar varandra. Jag har försökt beskriva det här med fotbilderna, sa Jörgen Johansson till Kamera Bild 2017.

Årets Bildreportage Sverige: Jörgen Johansson, Frilans. Som fotograf har jag, Jörgen Johansson, beskrivit många levnadsöden och följt flera personer med olika allvarliga sjukdomar. Aldrig kunde jag tro att jag själv skulle drabbas och att jag skulle få dokumentera min egen resa. Den 18 juli 2018 fick jag veta att jag har en hjärntumör. Bilden: En av de första dagarna efter operationen och jag har inget minne av att jag har tagit bilden i en sal på sjukhuset.

Årets Bildreportage i Sverige 2019

Jörgen Johansson har prisats för sina bilder vid flera tillfällen, även när han dokumenterade sin egen resa i kampen mot en hjärntumör. Bildserien med namnet ”En dag i taget” utsågs till Årets Bildreportage i Sverige när senaste Årets bild-tävlingen ägde rum 2019.

Jörgen Johansson dog i måndags. Han blev 50 år gammal.