Fotonyhet

Fotografin fyller 175 år

Fotoutrustning från 1810.

Grattis fotografin – och tack till fransmannen Louis Daguerre! 1839 räknas som fotografins stora födelseår då alla fick möjlighet att ta del av fotograferingen.

Genom fotohistorien finns flera personer listade som fotofäder, det vill säga de som på ett eller annat vis dragit sin plåt till ljuset och påverkat utvecklingen av fångandet av händelser eller miljöer på bild. En av dessa fotofäder var fransmannen Louis-Jaques-Mandé Daguerre, född den 18 november 1787 – som också är en av dem som fått sitt namn inristat i Eiffeltornet.

Louis Daguerre var också den första att fånga en människa på fotografisk bild.
Louis-Jaques-Mandé Daguerre.

1839 utropade den franska staten fotografin som öppen för alla att använda, i och med att patentet för den fotografiska processen skänktes till allmänheten uppkallat efter Daguerre – "dagerrotypi" – fick för sina insatser en livstidspension betald av den franska staten tillsammans med utmärkelsen Hederslegionen.

I dag har fotografin slagit igenom stort, och på vägen har vi sett många innovationer som förbättrat hela processen, arbetsflödet och fångandet av ljus. Här kan du hitta tio av dessa milstolpar.