Fotonyhet

Fotografiska fortsätter växa – öppnar nya lokaler i Berlin

Fotografiska i Berlin kommer att vara på 5500 kvadratmeter och ligga i byggnaden Kunsthaus Tacheles. Foto: De-okin / Wikipedia
Byggnaden skulle rivas 1990 men ockuperades av konstnärer och byggnaden fick stå kvar. Under åren har det här funnits ateljéer, biograf och barer. Foto: Shaun7777777 / Wikipedia
Kunsthaus Tacheles, sett från baksidan. Nu kommer byggnaden att renoveras för att i slutet av 2022 stå klart som ett Fotografiska. Foto: Nicor / Wikipedia

Den fjärde utställningslokalen i ordningen blir det för Fotografiska, när de i slutet av 2022 öppnar i Berlin. ”Det känns obeskrivligt bra”, säger Fotografiskas vd och grundare Per Broman.

Förutom i Stockholm finns Fotografiska numera även i New York och i Tallinn. Idag presenterar de att även Berlin om ett par år kommer få ett Fotografiska. Utställningslokalen kommer att vara på 5500 kvadratmeter och ligga i byggnaden Kunsthaus Tacheles som 1990 skulle rivas – men som då ockuperades av konstnärer och byggnaden fick stå kvar. Under åren har det här funnits ateljéer, biograf och barer. Men på senare år har huset stått tomt.

Byggnaden skulle rivas 1990 men ockuperades av konstnärer och byggnaden fick stå kvar. Under åren har det här funnits ateljéer, biograf och barer.

Nu kommer det att renoveras för att i slutet av 2022 stå klart som ett Fotografiska.

– I pulserande Berlin, i en av stadens mest intressanta byggnader ur ett kulturhistoriskt perspektiv, Kunsthaus Tacheles. Det känns obeskrivligt bra, det är rätt hem för Fotografiska i Tyskland, säger Fotografiskas vd och grundare Per Broman i ett pressmeddelande.

Fotografiska grundades av bröderna Jan och Per Broman i Stockholm 2010. 2019 öppnade de lokalerna i New York och Tallinn.

Kunsthaus Tacheles, sett från baksidan. Nu kommer byggnaden att renoveras för att i slutet av 2022 stå klart som ett Fotografiska.