Fotonyhet

Fotografiska kritiserar fritt inträde till statliga museer

Sedan den 1 februari är det fritt inträde till de flesta statliga museer. Fotografiska tycker detta är ett regelbrott och har anmält reformen till Konkurrensverket.

Fotografiska har tillsammans med flera andra privata museer skickat en skrivelse till Konkurrensverket där de kritiserar reformen om gratis inträden på statliga museer. I brevet varnar de för att detta kan leda till ”kulturell utarmning” när de avgiftsbelagda museerna riskerar att tappa besökare. Det här rapporterar Dagens Nyheter.

– Besöksintäkterna är en väldigt viktig del av verksamheten. Tappar du dina gäster får du svårt att överleva. Vi hade aldrig vågat starta vår verksamhet om Nationalmuseum och Moderna samtidigt hade haft fri entré, säger Jan Broman, grundare av Fotografiska, till Dagens Nyheter.

”Strider mot reglerna”

Jan Broman tycker dessutom att reformen är godtycklig och inkonsekvent då inte det statliga Vasamuseet ingår. Han väntar nu på svar från Konkurrensverket.

– Vi hoppas så klart att man kommer fram till att det är ett regelbrott, eftersom det enligt vår mening strider mot reglerna i den befintliga konkurrenslagen, säger han till Dagens Nyheter.