Bransch

Fotografiska stänger tills vidare

Fotografiska Museet, Stockholm.

Fotografiska, som grundades 2010, har nu stängt sina museer i Stockholm, Tallinn och New York, samt varslar sin personal i Sverige.

I ett pressmeddelande från Fotografiska meddelar de att de från och med i dag stänger och varslar ett femtontal tjänster från Fotografiska i Stockholm. Fotografiskas museum i Tallinn är stängt sedan 16 mars och nu har även Fotografiska New York stängt tills vidare.Anledningen är coronaviruset som enligt Fotografiskas vd Per Broman gett upphov till ett besökstapp på 98 procent jämfört med en vanlig vecka.

Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska museet.

– Vi har försökt förbereda oss med arbetstidsförkortning och permitteringar, men det räcker tyvärr inte. Och det stödpaket som man har utannonserat från regeringens håll hinner vi inte vänta på. Informationen om hur och när den hjälpen kommer är otydlig, säger Per Broman i en intervju med TT.

Vill öppna igen

På Facebook skriver Per Broman att målet är att öppna igen:

"Väldigt sorglig dag, efter en sorglig längre period. Vi var så bra, Fotografiska var sitt bästa jag i februari 2020. Det tack vare alla fantastiska medarbetare, vi började närma oss våra mål, vi var ett grymt team. Coronan har slagit undan benen för oss. Vi stänger nu tillsvidare. Så hemskt att förlora arbetskamrater och vänner. Nu gör vi allt vi kan för att öppna igen, vårt mål är att vara bättre än någonsin den dagen. Det måste vi. Men vi kommer vara färre och många kommer vara saknade, det känns förjävligt."

I pressmeddelandet meddelar Fotografiska att deras restaurang kommer hålla öppet genom ett Pop-up bageri och Drive-thru, samt att möten och event kommer fortsätta erbjudas digitalt och även i viss mån fysiskt i huset, i enlighet med rådande restriktioner.

Fotografiska meddelar även att de kommer att göra "ett ännu bättre museum" när de väl öppnar igen. "Vi kommer ta den här tiden till att göra just det - blicka inåt, uppåt - göra om, göra bättre", hälsar de i sitt pressmeddelande.

När museet kan öppnas igen meddelas inte.