Fotonyhet

Fotomässan 2014: Välkända fotografer ställer ut

Årets fotomässa bjuder på flera dokumentära utställningar. Foto: Amy Helene Johansson / Kontinent
Årets fotomässa bjuder på flera dokumentära utställningar. Foto: Amy Helene Johansson / Kontinent
Foto: Åsa Sjöström / Moment
Foto: Åsa Sjöström / Moment
Foto: Camilla Noresson
Foto: Camilla Noresson
Foto: Inta Ruka
Foto: Inta Ruka

Flera av Sveriges mest kända bildjournalister ställer ut på årets fotomässa. Du hittar namn som Niclas Hammarström, Johan Persson och Åsa Sjöström. Den 21 november öppnar dörrarna till Nordens största mässa inom foto – från vilken Kamera & Bild sänder live hela helgen.

21–23 november är det Fotomässan i Älvsjö utanför Stockholm. Kamera Bild finns på plats och bevakar årets stora fotohändelse. Nytt för i år är vår studio precis vid ingången till mässan, där vi kommer att sända webb-tv live under hela helgen. Vi bevakar alla nyheter och intervjuar tillverkare, fotografer och mässbesökare. Allt för att du inte ska missa något av Fotomässan 2014.

Bilder från hela världen

Det blir som vanligt flera bildutställningar på årets fotomässa. På väggarna kommer det i år att hänga bilder från bland annat den svenska bildbyrån Kontinent. Den består av 25 olika fotografer som arbetar för att skildra sociala miljöer och människor runt om i världen.

Niclas Hammarström är en av dem som arbetar för Kontinent. Han blev för många ett välkänt ansikte i samband med att han tillfångatogs i Syrien 2013 och satt fängslad i flera månader. I mars i år fick han ta emot priset för Årets bild 2014.

”Farligt att bli avtrubbad”

Även fotografen Johan Persson ingår i Kontinent, som tillsammans med Martin Schibbye satt fängslad i Etiopien i över ett år mellan 2011 och 2012. De skrev senare reportageboken ”438 dagar” där de berättar om sitt arbete och sina upplevelser av att sitta i ett etiopiskt fängelse.

När Kamera Bild tidigare intervjuade Jacob Zocherman, även han fotograf på Kontinent, berättade han hur det är att arbeta i områden med mycket våld och vapen:

– Jag tycker det är lite obehagligt att jag har blivit så van vid detta. Men samtidigt måste du det. Du kan inte gå runt och vara på helspänn och ha ångest hela tiden, då får du en hjärtinfart. Det är samtidigt en balansgång för du får inte heller bli för avtrubbad – då är det farligt.

Premiär för ny utställning

Även kollektivet Moment ställer ut på Fotomässan, där namn som Elin Berge, Chris Maluszynski, Åsa Sjöström och Martin von Krogh återfinns.

Moment vill skildra frågor som rör samtiden och beskriva vad som händer i Sverige och världen. Flera av fotograferna har blivit prisade, bland annat vid Årets bild-tävlingarna.

Fotomässan kommer även att premiärvisa utställningen The Other Side of the River av den hyllade lettiska fotografen Inta Ruka. Hon har sedan 80-talet fotograferat, inte minst bland människorna på den lettiska landsbygden. 1999 fick Inta Ruka sitt stora internationella genombrott, på Venedigbiennalen.

48 naturfotografer visar bilder

Det blir även naturbilder under Fotomässan med en samling av hela 48 fotografer som visar varsin bild. Bland annat hänger Monika Klum, Anki Hammar och Camilla Noresson ut bilder.

Läs mer om Fotomässan 2014 och följ bevakningen här på Kamera Bild.