Fotografer

Fotoskolan i Gamleby läggs ned

Besvikelsen är stor i Gamleby när yrkesutbildningen i foto läggs ned.
Besvikelsen är stor i Gamleby när yrkesutbildningen i foto läggs ned.

Efter att Gamleby folkhögskola för andra året i rad fått avslag från YH-myndigheten för att bedriva yrkesutbildningen ”Fotograf för reklam och magasin”, läggs den nu ned. ”Det känns verkligen synd”, säger skolans rektor.

Sedan tidigt 60-tal har det funnits en yrkesutbildning inom fotografi i Gamleby. Många i dag yrkesverksamma fotografer har studerat vid skolan, som sedan 20 år tillbaka har drivits som en yrkeshögskola och därmed varit beroende av pengar från YH-myndigheten.

I januari 2016 fick skolan beskedet att stödet till utbildningen dras in. Det ledde till att kursplanen sågs över och att skolan ansökte på nytt för att få starta utbildningen till hösten 2017.

Besvikelsen är stor

Men YH-myndigheten avslog deras ansökan igen – ett beslut som nu innebär att utbildningen läggs ned.

– Vi kommer inte att ansöka om att få starta på nytt, säger Karin Olsson, rektor på Gamleby folkhögskola, till vt.se.

I dag är besvikelsen stor i Gamleby.

– Det här är tråkigt. Det känns verkligen synd att vi inte får fortsätta, säger Karin Olsson och fortsätter:

– Vi har ännu inte fått se någon motivering på avslaget. Så orsaken kan vi just nu bara spekulera i. Men en tolkning man förstås kan göra är att arbetsmarknaden är mättad, att behovet av fotografer inte är tillräckligt stort.

Kursen ”Gestaltande foto” kommer dock att finnas kvar på folkhögskolan.

”Hänvisade till amatörfotografi”

Av de tre fotoskolor som var aktuella i årets ansökan är det bara Fotoskolan STHLM som har beviljats pengar till sin YH-utbildning i bildbehandling. Även yrkesfotoutbildningen vid Yrgo i Göteborg fick avslag på sin ansökan.

– Det visar att det professionella yrket fotograf, inte verkar behövas längre. Som frilansare i dag är det svårt att försörja sig eftersom det är andra mellanhänder som tjänar pengar på våra bilder. Men om inga ordentligt utbildade fotografer finns kvar så kommer vi att vara hänvisade till amatörfotografi i alla sammanhang, säger Anki Almqvist, ordförande i SFF, till sfoto.se.