Prylnyhet

Fujifilm ökar farten med X-E2 & QX1

Ända sedan X100 lanserades har Fujifilm fått kritik för den långsamma autofokusen som funnits i de flesta av deras kameror i X-serien. X-E2 ska ändra på det då den fått snabbare fokusering. Fujifilm släpper också en kvalitetskompakt med deras X-trans-sensor. Förutom dessa två sparkar man också liv i den äldre X100 med ny mjukvara.

Sensorn i nya X-E2 är i grunden samma som i X-E1 med 16 megapixlars upplösning, men den har fått vissa uppgraderingar för att förbättra bildkvaliteten. Men den stora nyheten är alltså att man ökat på farten i autofokusen. Dels har den fått samma hybrid-af som återfanns i X100S, där en kombination av kontrastavkännande och fasdetekterande autofokus gör fokuseringen både snabbare och mer exakt. Men till hjälp har man också en ny processor, EXR Processor II, som enligt fujifilm är dubbelt så snabb som den tidigare varianten. Det har också gett som resultat att kameran fått en snabbare uppstartstid.

Fujifilm X-E2 - HöjdpunkterFujifilm XQ1 - Höjdpunkter

 • Ny processor med ökad hastighet
 • Snabbare hybrid-autofokus
 • Förbättrad sensor
 • Wifi

Som många andra kameror har X-E2 även inbygd wifi med åtkomst via en direktknapp.

Fujifilm XQ1 med X-trans-sensor

Utöver nya X-E2 lanserar Fujifilm också en kvalitetskomtakt. Kameran är en vidareutveckling av fjolårets XF1. XQ1, som den nya heter, fått en fräsigare sensor än föregångaren, men behålligt det ljusstarka objektivet och designen. Sensorn är en X-Trans av den senaste inkarnationen. XQ1 får också ta del av den nya processorn med ökad hastighet. Den behåller också bildstabiliseringen från XF1.Samtidigt väljer man att sparka nytt liv i den första kameran i X-serien, X100. Med en ny firmware får kameran 20% snabbare autofokus, närgränsen har också kapats med 30% innan man behöver gå över till macro-läget. Man får också en förbättrad manuell fokusering med hjälp av en ny focuspeaking.

X-E2 kommer att kosta cirka 8999 kronor för bara huset, vill man ha till kitobjektivet 18-55 får man lägga på tretusen och alltså betala 11999 kronor. Den dyker upp i november.

XQ1 kommer att kosta runt 3999 kronor och dyker upp i oktober.

Ny firmware till X100

Den nya firmwaren version 2.00 till X100 kostar ingenting och kan laddas ner här. Enligt Fujifilm är några av uppdateringarna:

 • 20 % snabbare autofokus i både mörka och ljusa förhållanden
 • Närgränsen har förbättrats från 43 cm till 21cm (LCD/EVF)
 • Funktionen ”Focus Peak Highlight” finns nu tillgängligt i manuellt fokusläge
 • Förbättrad hantering av den manuella fokusringen samt större noggrannhet vid manuell fokusering
 • Inte längre nödvändigt att hålla inne AF-knappen när man vill välja fokuspunkt
 • Snabbare uppstart
 • Problemet med långsam uppstart med SD-kort som använts i en Mac är åtgärdat