Prylnyhet

Fujifilm X-A10 – ny instegskamera med självporträttsfunktioner

Fujifilm har uppdaterat sitt toppsegment under året och både X-Pro2 och X-T2 har fått goda recensioner. Nu var det dags att uppdatera den andra änden av spannet och lansera en ny instegskamera för nybörjaren.

X-A10 har en lägre upplösning än den nuvarande instegsmodellen X-A3 som har en upplösning på 24,2 megapixlar medan den nya X-A10 får nöja sig med 16 megapixlar. Den får inte heller den speciella X-trans-sensorn som till exempel toppmodellerna X-Pro2 eller X-T2 har, utan får nöja sig med en sensor som har ett traditionellt bayer-filter.

X-A10 är tänkt som en smidig följeslagare i vardagen och därför har den fått ett grepp som ska vara bekvämt även när man håller kameran mot sig för att ta ett självporträtt. Även andra funktioner på kameran har anpassats för det, till exempel ställer autofokuseringen om sig till ansiktsigenkännande när skärmen vänds upp 180 grader (och pekar framåt). Dessutom fungerar även det bakre inmatningshjulet som avtryckare och aktivering av autofokusen.

fujifilm X-A10 bakifrån

Enligt Fujifilm ska batteriet räcka till 410 bilder tack vare energieffektiva hårdvarukomponenter. Den kan filma i full HD i upp till 17 minuter. Kameran har både elektronisk och mekanisk slutare, den snabbaste slutartiden med den elektroniska slutaren är 1/32000 sekund.

Kameran kommer ut på markanden i januari och priset hamnar då på 499 euro med ett kitobjektiv, vilket motsvarar ungefär 4900 kronor.