Prylnyhet

Fujifilm X-S20 – kombinerar gammalt och nytt

Fujifilms nya X-S20 ärver delar av både sin föregångare och de nyare toppmodellerna. Paketet ska bli en bra kompromiss som ger lång batteritid och ett kompakt format med mycket prestanda.

Under sitt X-Summit 2023 i Bangkok som just gick av stapeln så presenterade Fujifilm ett par nyheter. Bland annat den nya kameran X-S20, en uppföljare till den omtyckte X-S10. X-S20 följer i samma fotspår som föregångaren och delar också sensorn på 26 megapixel. Vilket också är samma sensor som sitter i X-T4 som var den tidigare toppmodellen i X-T-serien. Däremot så dyker det upp en ny processor, eller ja, ny och ny, det är samma sensor som sitter i den nya generationen kameror med X-H2S, X-H2 och X-T5. Vilken ska vara dubbelt så snabb som den tidigare processorn som satt i S-X10.

När kameran presenteras lägger Fujifilm mycket krut på att berätta om hur bra batteritid kameran har. X-S20 har samma batteri som X-H2s och GX-100S och ska klara av upp till 750 bilder enligt Cipas standardmätning, vilket ska vara en fördubbling mot tidigare. Bildstabiliseringen förmåga att hålla sensorn stilla har ökat från sex steg till sju steg.

Vill man fotografera snabbt går det att spotta iväg åtta bilder per sekund med den mekaniska slutaren och upp till 20 bilder per sekund med elektronisk slutare. För

X-S20 har en evf med en upplösning på 2,36 miljoner bildpunkter och tretumsskärmen på baksidan har en upplösning på 1,84 miljoner bildpunkter. Vikten ligger på 491 gram.

För filmaren så finns upplösningar på upp till 6,2K30, vill man ha fler bilder per sekund får man nöja sig med 4K60 eller upp till 240 men då i lägre upplösning. Den har filmsimuleringarna Eterna och Eterna bleach bypass som har uppskattats av de som inte vill arbeta med färgerna i efterhand. Vill du däremot jobba med färghanteringen i efterhand finns alternativet F-Log2 som ska ge up till 13 stegs dynamiskt omfång. Via HDMI-utgång kan du spela in Prores Raw och Blackmagic Raw. För ljudet finns det både ingång för mikrofon och hörlurar. Bilder och film sparas på två SD-kort. S-X20 är också kompatibel med den fläkt som finns för att kyla kameran för att kunna filma längre stunder. För att vlogga finns även tillbehöret TG-BT1 som är ett stativ med inbyggd bluetoothstyrning.

Fujifilm lanserar också en ny app, XApp. Den kan användas för att geotagga dina bilder och som en loggbok över din kamera där du enkelt kan se hur många bilder du tagit, hur mycket du har filmat och var du har gjort det. Du kan så klart även använda den för att ladda över dina bilder till mobilen. Appen släpps imorgon och ska fungera med alla kameror som har bluetooth.

Man meddelar också att det kommer ny firmware till X-H2 och X-T5. Den främsta förbättringen här är att kamerorna får bättre autofokus. Den ska bli bättre på att följa motiv som försvinner ut ur bilden och sedan kommer tillbaka, samt motiv som snabbt ändrar hastighet. Ögon och ansiktsigenkänning ska också bli bättre, både på att hitta ögon/ansikten men också på att hålla kvar dem i fokus.

Priset för X-S20 hamnar på 15499 kronor för bara huset, i kit medXF15-45 kostar den 16999 kronor och med objektivet XF18-55 blir det 19999 kronir. Säljstart är i juni.