NYHET

Fujifilm X100VI: Bildstabilisering, video i 6K/30p & ny filmsimulering

Fujifilms X100-serie utökas med en sjätte modell – X100VI – som får flera förbättringar. Vi listar vilka de är, priset och säljstart.

Fujifilm fyller 90 år – något de firar med bland annat en ny version av deras kompakta APS-C-kamera Fujifilm X100VI tillsammans med flera andra nyheter som du kan läsa här.

Detta blir den sjätte generationen i X100-serien, som genom sin design, storlek och funktionalitet kvalat in som en respekterad gatufotokamera – och den klassiska dokumentär-brännvidden motsvarande 35mm i småbildsformat.

Även om Fujifilm X100VI har en hel del förbättringar mot föregångaren Fujifilm X100V så delar den en i närmast identisk design. Storleken är nära på samma, med några millimeters skillnad – trots att Fujifilm lyckats klämma in bildstabilisering (IBIS) som kompenserar upp till sex steg. Bildstabiliseringen har även ett utökat IS-läge som ska passa bra för just handhållen, statisk fotografering. Vidvinkelobjektivet hos X100VI är samma som hos 100V: Fujinon 23mm f/2 II (motsvarande 35 mm) inklusive möjlighet att använda fyra stegs digitala ND-filter.

Den bakbelysta X-Trans-sensorn på 40 megapixlar använder sig av X-Processor 5, och är samma som vi hittar i Fujifilm X-T5 – med bildfiler på 7728 x 5152 pixlar och format i 1:1, 5:4, 4:3, 3:2, 16:9. ISO-omfånget är mellan 125–12 800 (utökbart ned till 64 och upp till 51 200 ISO).

Växelknappen för sökaren på kamerans framsida har fått ett nytt utseende med en mer räfflad och rundad form, och avsaknad av den tidigare röda färgen som vi hittar hos föregångaren. Skärmens armatur har ändrats något, och går nu att vinkla nedåt i 45 grader jämfört med 30 grader hos X100V.

Nytt är även tillägget av filmsimuleringen Reala Ace där X100VI blir den första X-modellen som får denna inställningsmöjlighet. Reala Ace introducerades i GFX 100 II, och beskrivs som en filmsimulering som kombinerar en trogen avbildning av omgivningen med hård tonalitet – med något högre färgintensitet än Classic Negative. Fujicolor Reala 100 var den första Superia-filmen från Fujifilm trots att den inte hade detta i namnet. Reala slutade tillverkas 2013 – men återuppstår med GFX 100 II alltså i digital tappning, runt ett decennium senare, i företagets kameror. Filmsimuleringen fungerar för både video och stillbild.

Videoegenskaperna har också fått sig ett lyft jämfört med föregångaren: X100VI har möjlighet att spela in 6,2K (6240 x 3510) i 30p i H.265 i 10-bitars 4:2:2-format internt (200 megabit/s). Nytt är även att video i 4K kan spelas in i 60p, jämfört med 30p hos X100V. Den mer utrymmeskrävande inställningen 4K HQ-video kan spela in video i 30p i 16:9-format 4:2:2 Long GOP H.265 (200 megabit/s), översamplat från 6,2K. Det går även att spela in video i full-HD i 120p.

Pekskärmen på 3 tum har även fått samma möjligheter till autofokus-tracking i video-läget, precis som hos GFX 100 II, med möjlighet att låta kameran följa en person och automatiskt hålla denna i fokus. Precis som X100V så har X100VI en hybridsökare – en optisk sökare med överliggande digital information kombinerat med en elektronisk sökare.

Fujifilm X100VI klarar av serietagning med 11 bilder/s med mekanisk slutare och upp till 13 bilder/s med elektronisk slutare, i full upplösning. I beskuret läge går det att fotografera som mest 20 bilder per sekund.

Batteriet ska hålla något längre än hos föregångaren då nya bildhanteringsprocessorn är mer strömsnål än hos föregångaren X100V. Batteriet är klassat till 450 bilder enligt CIPA, en siffra som många gånger ligger långt under det verkliga antalet. 

Kameran har även mikrofoningång (2,5 mm), hörlursutgång via USB-C, USB-laddning, Wi-Fi för trådlös bildöverföring och Bluetooth för ständig, strömsnål uppkoppling till telefon/surfplatta och möjlighet att fjärrstyra kameran. Nytt är även möjligheten att använda sig av frame.IO, precis som hos GFX 100 II.

X100VI är vädertätad på samma vis som förgångaren, och vill du få den helt vädertätad så så behövs UV-filteradaptern AR-X100 och skyddsfiltret PRF-49 för att helt skydda objektivet från smuts och väta.

Fujifilm X100VI har ett rekommenderat pris på 19 999 kronor inklusive moms. Säljstart är början av mars 2024.

Pressrelease: Fujifilm X100VI

2011 lanserades FUJIFILM X100 som den första modellen i X100-serien. Sedan dess har X100-serien etablerat en unik position hos fotografer och hyllats av användare över hela världen för sin kompakta och sofistikerade design, intuitiva manövrering, enastående bildkvalitet och unika färgåtergivning.

Nya FUJIFILM X100VI blir den sjätte generationen i X100-serien och innehåller en ny bildsensor på hela 40.2MP och X-Processor 5 för den bästa bildkvaliteten och snabbaste autofokusen i X100-series historia. Dessutom blir kameran den första i serien med en fem-axlad bildstabilisering (IBIS) som har integrerats med bibehållen storlek och kompenserar upp till sex steg. X100VI kombinerar en unik design och hantering med imponerade funktioner och fantastisk bildkvalitet. Detta tillsammans med Fujifilms legendariska färgåtergivningsteknologi vilket gör den till den perfekta följeslagaren för både professionella fotografer och kreativa entusiaster inom ett stort antal typer av fotografi.

Högupplöst bildsensor och imponerade autofokus

Den nya bakbelysta 40,2 MP-sensorn X-Trans™ CMOS 5 HR och den snabba X-Processor 5 ger nya X100VI den högsta bildkvaliteten någonsin. Den nya bildsensorn har en ny pixelstruktur för att effektivt få in en större mängd ljus, vilket möjliggör ISO125 som standardkänslighet. Exponeringstiden går också att kontrollera med större precision jämfört med tidigare generationer vilket har förbättrat den snabbaste elektroniska slutartiden med 2,5 steg från föregående 1/32 000 till 1/180 000. Detta ger användare möjligheten att fotografera med största bländaröppning även under fotograferingsförhållanden med extremt starkt ljus.

Precis som sin föregångare har X100VI ett fast objektiv med brännvidden 23mm (motsv. 35mm) med en maximal bländare f/2 och ett inbyggt ND-filter (fyra steg) samt centralslutare. Objektivet har en konstruktion bestående av två asfäriska linselement för hög upplösning och minskad distortion.

X100VI har 20 av Fujifilms populära filmsimuleringslägen inklusive det nya "REALA ACE" som ger bilder med en stor mångfald av distinkta toner. "REALA ACE" erbjuder verklighetstrogen färgåtergivning och hög tonalitet, vilket gör den lämplig för många olika motiv och situationer. Filmsimuleringarna bygger på Fujifilms 90-åriga arv och erfarenhet från utveckling av fotografisk film och har varit en viktig del av X100-seriens enorma popularitet. X100VI stödjer HEIF-bildformatet, som ger 10-bitars bildkvalitet i filer som är upp till 30% mindre än vanliga JPEG-filer, kombinerat med någon av Fujifilms omtyckta filmsimuleringar utökar det möjligheten att leverera högkvalitativa bilder direkt ur kameran.

X-processor 5 har dubbelt så hög bearbetningshastighet jämfört med tidigare generation och en ny motivigenkännings-funktion för kamerans autofokus, utvecklad med deep learning AI-teknologi som hittar och spårar dina motiv på ett mycket imponerade sätt. Den upptäcker och spårar automatiskt inte bara ansiktet och ögonen utan även djur, fåglar, bilar, cyklar, flygplan och tåg.

Imponerande stabilisering och videoinspelning i 6K

X100VI är den första kameran i X100-serien med en inbyggd bildstabilisering (IBIS) som har integrerats på ett imponerande sätt med endast en minimal ökning i storlek och vikt. Den fem-axlade bildstabiliseringen kompenserar upp till sex stegs längre slutartid genom att använda bildinformation för att upptäcka kameraskakning, vilket ger bättre förutsättningar vid exempelvis handhållen videoinspelning och fotografering i svagt ljus.

X100VI har, precis som tidigare modeller i serien, en avancerad hybridsökare där det går att växla mellan den optiska sökaren, som ger en konstant bild av motivet utan tidsfördröjning, och den elektroniska sökaren, som ger bättre kontroll av exponering och färger medan du fotograferar. Den optiska sökaren erbjuder precis som tidigare en parallaxkorrigerad bildram som täcker 95% av den slutgiltiga bilden. Hybridsökare använder en OLED-panel med hög upplösning (3 690 000-punkter), ljusstyrka och kontrast för att kunna visa stor detaljrikedom både i mörka och ljusa delar av bilden. Med funktionen "Elektronisk mätsökare" där ett litet fönster visas i den optiska sökarens nedre hörn, går det att kontrollera t.ex. exponering, förstora fokusområdet och visa senast tagna bild vid fotograferingstillfället.

Kamerans högupplösta bildsensor och nya processor möjliggör i 4:2:2 10-bitars videoinspelning internt i 6K/30P och 4K/60P med stöd för olika codecs (H.264 och H.265). X100VI har ett 4K HQ-läge där mycket hög detaljrikedom uppnås genom 6K-översampling. Ett nytt autofokusläge för spårning av motiv har tillkommit där användaren kan peka på skärmen för att välja motiv som ska spåras under filmning i AF-C + Wide / Tracking AF-läge. Detta gör det mycket enklare att spåra rätt motiv i situationer där flera motiv finns i bilden.Förädlad hantering och tillbehör för vädertätning

Precis som sin föregångare, X100V, har nya FUJIFILM X100VI en topp- och bottenplatta frästa ur aluminium som blivit behandlade med en särskild ytbeläggning (alumite) för en slät finish. Tillsammans med adapterringen AR-X100 och ett skyddsfilter (PRF-49) blir X100VI väderskyddad.

Förbättringar har gjorts med kamerans grepp för att säkerställa precis rätt känsla och placeringen av knapparna på kamerans baksidan har flyttats för att bli lättare att nå med höger hand. Kamerans bakre LCD-skärm är vinklingsbar, utan att för den delen kompromissa med kamerans design och storlek.

X100VI har stöd för molntjänsten "Frame.io Camera to Cloud" så att video- och bildfiler kan laddas upp direkt till Frame.io utan att behöva några extra tillbehör, vilket dramatiskt effektiviserar arbetsflödet från fotografering till redigering.

Tillgänglig: Mars 2024Färger: Silver och SvartRek ca pris: 19 999 kr

Funktioner

 • Bakbelyst 40.2 megapixel APS-C X-Trans CMOS 5 HR sensor utan optiskt lågpassfilter
 • X-Processor 5 med dubbelt så hög bearbetningshastighet jämfört med tidigare generation
 • Fem-axlad bildstabilisering (IBIS) med upp till sex stegs kompensation
 • Högklassigt vidvinkelobjektiv, FUJINON 23mm f/2 (motsv. 35 mm) inkl. fyra stegs ND-filter
 • Väderskyddad när tillbehören adapterring och skyddsfilter är monterade
 • Motivigenkänning med deep learning AI-teknik som hittar och spårar dina motiv
 • Serietagning med 11 bilder/s med mekanisk slutare. Upp till 20 bilder/s med elektronisk slutare.
 • Rejäla och intuitiva reglage, bl.a. joystick för styrning av AF-punkt
 • Vinklingsbar pekkänslig 3-tums LCD-skärm med 1 620 000-punkters upplösning
 • Funktion för att begränsa AF-intervallet
 • Hybridsökare – Optisk sökare med överliggande digital information kombinerat med en 3 690 000-punkters elektronisk sökare
 • Fujifilms omtyckta filmsimuleringslägen (20st), fungerar både vid fotografering och videoinspelning inkl den nyutvecklade REALA ACE
 • Videoinspelning i 6K 30P och 4K 60P 4: 2: 2 10bit internt till minneskort
 • Full-HD höghastighetsvideo upp till 240p
 • Interna videoformat: H.264 och H.265 / HEVC
 • ETERNA och ETERNA Bleach Bypass - filmsimulering med cinematisk stil
 • F-Log och F-Log2 färggraderingsprofiler för video
 • Mikrofoningång (2.5 mm) och hörlursutgång via USB-C
 • USB-laddning (USB-C)
 • Wi-Fi för trådlös bildöverföring och Bluetooth för ständig, strömsnål uppkoppling till telefon/surfplatta. Möjlighet att fjärrstyra kameran med appen FUJIFILM XApp

Tillbehör

 • Väderskyddskit X100V - AR-X100 (adapterring) och PRF-49 (skyddsfilter)
 • Vidvinkelkonverter (0,8x, ger motsvarande 28mm): WCL-X100 II
 • Telekonverter (1,4x, ger motsvarande 50mm): TCL-X100 II
 • Motljusskydd med adapterring: LH-X100 (finns i svart och silver)
 • Adapterring AR-X100
 • Väska i läder LC-X100V