Prylnyhet

Fujifilm X70: Avancerad kompakt till lägre pris

X70 kommer i två färger, svart och silver.
Den nya pekskärmen går att vända 180 grader.
Knapplayouten liknar X100T.

Nu kommer Fujifilm X70 – en billigare version av X100 – som behåller flera viktiga komponenter men får också några spännande nyheter.

De två stora skillnaderna mellan

och den nya Fujifilm X70 är objektivet och sökaren. Hybridsökaren i X100T är något som många uppskattar, men det är också en dyrare lösning än att bara ha en skärmsökare.

Fujifilm X100T
Den nya pekskärmen går att vända 180 grader.

Det är precis vad X70 får, för att hålla nere kostnaden. Som tillbehör finns dock en optisk sökare. Objektivet är också vattendelare, X100T har ett objktiv med en brännvidd som motsvarar 35 millimeter i småbildsformatet medan X70 får en något vidare brännvidd som motsvarar 28 millimeter i småbildsformatet. Det finns också en vidvinkeladapter som ger 21 millimeter. Även bländaren skiljer sig åt, f/2 på X100T och f/2,8 på X70.

Istället för hybridsökare

Istället för den optiska sökaren har Fujifilm utökat funktionerna på skärmen hos X70 så den går att vända 180 grader och är dessutom av pektyp. Därför går det till exempel att styra autofoksen via skärmen och även till exempel bläddra mellan bilder. Bortfallet av sökaren gör också att kameran kan göras mindre och smidigare.

De saker som dock är samma mellan X100T och X70 är processorn och sensorn, så bildkvaliteten bör vara riktigt fin även i X70. Något vi så klart kommer att undersöka när vi får kameran för test. Upplösningen är därmed samma 16,3 megapixlar och storleken är fortfarande aps-c.

Knapplayouten liknar X100T.

Även knapplayout och deras funktioner är väldigt lika de två modellerna emellan. Liksom X100T kommer X70 att ha wifi för att styra kameran trådlöst men också för att föra över bilder mellan kamera och smartphone/surfplatta.

Fujifilm X70 ska komma ut i butik under februari och priset hamnar på 6999 kronor.