Prylnyhet

Fyra nya objektiv till Canon EOS R

Tillsammans med sin nya kamera EOS R lanserar Canon även fyra objektiv till systemet, men även tre adaptrar som gör att du kan använda äldre objektiv på den nya kameran.

De fyra första objektiven i R-systemet täcker in standardomfånget som många använder, förutom telen över 105 millimeter. Utbudet består av två fasta objektiv och två zoomar.

Objektiven de valt att satsa på som startfyra är RF 28-70mm F2L USM, RF 50mm F1.2L USM, RF 35mm F1.8 Macro IS STM och RF 24-105mm F4L IS USM.

Det objektiv som sticker ut mest av dessa är kanske standardzoomen 28-70mm f/2 som frångår det vanliga mönstret genom att vara ljusstarkare, f/2 istället för f/2,8, och dessutom ha en något längre brännvidd som startpunkt än vad dessa brukar ha, 28 istället för 24 millimeter.35:an och 24-105:an får bildstabilisering som en bonus.

Samma diameter som EF-fattningen

Den nya objektivfattningen RF har samma diameter som den tidigare EF-fattningen men ett kortare avstånd till sensorn. Detta för att kunna lysa ut sensorn så effektivt som möjligt. Det gör att objektiven kan byggas med färre linselement och få bättre optiska egenskaper.

De tre kommande adaptrarna kommer att ge användaren möjlighet att nyttja äldre EF och EF-S-objektiv till den nya EOS R. Beroende på vilken adapter man använder så får man olika funktionaliteter. Den enklaste är bara en konverterare från en fattning till den andra, den något mer avancerade ger även en kontrollring som kan användas för att justera olika funktioner (en liknande ring finns på de nya objektiven).

En ytterligare mer avancerad adapter ger även möjlighet att använda filter mellan kamera och objektiv (denna adapter kommer i två olika varianter).

Priserna för objektiven hamnar på 12990 kronor för 24-105mm f/4, 34990 kronor för 28-70mm f/2, 5990 kronor för 35mm f/1,8. Vad 50mm f/1,2 och adaptrarna kommer att kosta kommer vi att uppdatera med inom kort.