Galleri Kontrast stänger för gott

Galleri Kontrast lägger ned sin verksamhet.

I 28 år har Galleri Kontrast bedrivit verksamhet på Södermalm i Stockholm. Men nu har galleriet stängt och några nya utställningar visas inte.

I början av det här året rapporterade Kamera & Bild om att Galleri Kontrast anordnade en fotoauktion till stöd för galleriet. Mer pengar behövde komma in för att verksamheten skulle kunna fortsätta. Men det tycks inte ha hjälpt, och galleriet väljer nu att stänga för gott efter 28 års verksamhet.

– Vi har tyvärr nått vägs ände, det kommer inte upp några nya utställningar, säger Rolf Adlercreutz, ordförande för Galleri Kontrast till SFF.

Galleriet som ägs av Pressfotografernas klubb menar att skälen till nedläggningen är flera: För hög hyra, dålig försäljning av fotografier i lågkonjunkturen samt att mediemarknaden har förändrats sedan 90-talet. Det är med bland annat pengar från medieföretagen som verksamheten har kunnat bedrivas, och där det vid starten fanns tio företag som stod bakom galleriet. Idag är det bara fem.

Exakt hur galleriet lägger ned är ej klart, det kan komma att bli en lösning men det kan även bli en konkurs, rapporterar SFF. En bolagsstämma väntar.

– Oavsett vad som händer i framtiden är vi otroligt nöjda med vad vi har åstadkommit alla de här åren, säger Rolf Adlercreutz till SFF.