Prylnyhet

Godox V1 – vill konkurrera med Profoto A1

Godox V1 är en blixt som i sitt formspråk och tankesätt liknar Profoto A1. En förväxt "vanlig" kamerablixt med ett runt huvud och starkare batteri.

Godox V1 har lanserats under ett annat namn i den Amerikanska fotobutiken Adorama, FlashpointZoom Li-On X R2 TTL. Men Godox har sagt att den ska lanseras i övriga världen under namnet Godox V1 inom kort.

Det går knappast att bortse ifrån de stora likheterna med Profotos A1, Godox har även tidigare lanserat blixtar som varit väldigt lika andra produkter från Profoto.

V1 sägs ha en batterikapacitet på 650 blixtar vid full effekt och uppladdningstiden är 1,5 sekund. Huvudet kan vrida sig 330 grader runt och 120 grader uppåt. Det runda blixthuvudet har ett magnetfäste för olika tillbehör vilket gör det enkelt att montera och byta olika ljusformare eller färgfilter.

Den modell som finns som går att förbeställa nu är kompatibel med Canons E-TTL-system vilket betyder att den kan ge HSS, kan synka på första och andra ridån samt har inbyggd LED-lampa som modell-ljus eller videobelysning. Anpassning till flera kameratillverkare kommer senare. Godox V1 säger att färgtempereaturen inte ska variera mer än 200K från det utlovade 5600K.

V1 går att användas antingen sittande på kameran eller fristående. Sitter den på kameran kan den användas som en styrenhet för andra blixtar från Godox. Som fristående kan den styras av Godox radiosändare.

Då den (FLashpoint Zoom Li.On X R2 TTL) ännu bara lanserats med möjlighet till förorder har inget pris uppgetts inte heller något exakt leverans datum. Men med Godox priser i bakhuvudet sedan tidigare lanseringar gissar vi att priset för V1 kommer att hamna en bit under Profotos A1.