Fotonyhet

Google visar faktakontroll vid bildsökningar

Nätjätten inför en ny visning av faktakontroll på bilder.

När du letar efter bilder i Google kan du numera se en faktakontroll-märkning vid vissa av dem. Det ska underlätta för användaren att avgöra om bilden är falsk eller inte.

Inte sällan finns det frågetecken kring bilders autenticitet. De kan vara manipulerade eller visas i sammanhang som gör dem falska. För att du som söker efter bilder på Google ska kunna göra en mer informerad bedömning av äktheten, har nu nätjätten infört en ny visning av faktakontroll på bilderna.

Under tumnaglarna som dyker upp vid en sökning kommer du numera att se en faktakontroll-märkning vid vissa bilder. Klickar du på bilden för att se den större, får du en sammanfattning av faktagranskningen som redovisas ytterligare när du klickar dig vidare till källan för granskningen.

Påverkar inte rankningen

Som exempel har Google skrivit in ”sharks swimming in street houston” där det sedan i granskningen står att det inte simmar några hajar på Houstons gator. Den nya märkningen kommer att dyka upp både för granskningar som har gjorts för specifika bilder men även för artiklar där bilder ingår ett sammanhang.

Enligt Google kommer faktakontrollen från oberoende källor som uppfyller deras kriterier kring den här typen av granskningar. Märkningen ska inte heller påverka rankningen för hur bilder visas vid en bildsökning.