Lag & Upphovsrätt

Gör drönarprovet innan du flyger

Ett nytt drönarprov hittar du på sajten mindronare.se där du även kan lära dig vilka regler som du behöver ta hänsyn till.

För att flyga med en drönare krävs det att du är insatt i de regler som gäller, annars riskerar du böter. Därför har Transportstyrelsen samlat regler för drönarflygning på en ny sajt, där du även kan testa dina kunskaper.

Kan du svaren på de här frågorna: ”Maxhöjden för drönare är 50 meter i de flesta kontrollzoner. Men vilken är maxhastigheten?” eller ”Vad ska du undvika att flyga över?”. De är några av frågorna som finns i det prov som Transportstyrelsen har satt samman, och som är aktuellt för dig som vill flyga med en drönare under 7 kg.

Provet hittar du på den nya sajten mindronare.se där du även kan lära dig vilka regler som du behöver ta hänsyn till – till exempel att drönaren ska vara märkt med namn och telefonnummer och utrustad med belysning om du flyger i mörker. Att inte känna till reglerna kan resultera i böter eller till och med fängelse.

Drönarkartor visar var du inte får flyga

Informationen på sajten är förenklad och lätt att ta till sig. Vill du fördjupa dig finns länkar som leder dig vidare till vad lagen säger mer specifikt. Du kan även ta del av LFV:s drönarkarta, som visar var i Sverige det finns områden med flygrestriktioner. Till exempel i flygplatsernas kontrollzoner eller över fängelser, kärnkraftverk och militära områden.

En karta från Naturvårdsverket visar även de naturområden där du i vissa fall behöver söka ett tillstånd för att flyga eller landa med drönare.