Nyhet

Gothenburg Street Photo Festival tillbaka i september

”Nu ska vi lyfta det ett steg till, bland annat med fler internationella gatufotografer”, säger Mats Alfredsson, som var med och startade Skandinaviens första gatufotofestival förra året.

Förra året rapporterade Kamera Bild om startskottet för Skandinaviens första gatufotofestival: Gothenburg Street Photo Festival. Då samlades initativtagarna till den ideella föreningen Göteborgs Gatufotoförening, Eva Boije Af Gennäs, Claes Hillén, Anna Lithander Jari Kokko ochgatufotografen Mats Alfredsson, för attse vad som ytterligare kan göras för att utveckla svenskt gatufoto nationellt och internationellt.

Trots pandemin vågade gänget satsa in i det sista och fick till ett lyckat event med både föreläsningar, utställningar och tävlingar, något som Mats Alfredsson berättar mer om när vi ringer upp honom för att prata om höstens kommande event – en andra omgång gatufotofestval.

– Det var två fantastiska dagar med bara positiva kommentarer! Den sköna industriella miljön passade street photo-genren väl, och vi hade två fantastiska dagar med både föredrag som drog åt olika håll men även utställningar med nominerade bilder från våra tävlingar. Det var bara positiva kommentarer, säger Mats till Kamera Bild.

Från invigningen 2021.

Flera internationella föreläsare 2022

Inför eventet 2022 har gatufotogänget nu funderat vidare kring hur den andra upplagan ska se ut.

– Vi hade som ambition att göra det ännu lite bättre i år – men hur gör vi det? Vi lägger på ytterligare en föreläsning på fredagen och blir mer internationella, där minst hälften av årets föreläsningar därför hålls på engelska, något som gör att vi kan välkomna våra internationella gäster, förklarar Mats.

Bland de svenska föreläsarna hittar vi Anders Petersen, Johan Jehlbo Malin Jochumsen och Claes Hillén, och bland de internationella Polly Rusyn, Nils Jorgensen, Fabian Schreyer och Roza Vulf.

Gatufotografen Polly Rusyn, England, som tagit denna bild, föreläser på Gothenburg Street Photo Festival 2022.
Fabian Schreyer, Tyskland.

– Det blir alltså ett brett och starkt startfält som lyfter årets festival ett steg till, och kanske smyger det in en och annan paneldebatt också. Jag har också sett responsen från vänner till de inbjudna föreläsarna som tycker det är fantastiskt roligt.

Två dagar av gatufoto – för alla

Svenskt gatufoto står sig väl i vissa delar av genren, enligt Mats, som också märker att intresset ökar hela tiden, och blir bättre och bättre.

– Det finns något för alla, både nybörjare eller betyligt mer avancerade fotografer, med hela spektrat av de som är intresserade och dras till denna genre. Det finns också alla nivåer, många grupper på sociala medier och många som vill knyta kontakter och hitta nya vänner, säger Mats.

Förutom gemenskapen ser Mats även ett viktigt syfte med att gatufotogenren lever och utvecklas.

– Ja, det är en viktig genre som dokumenterar vår samtid, och vi ser ju tydligt att det blir som ett stort svart hål om 50 år om vi inte har de här bilderna. Och genom att gatufoto faktiskt lever för det här oregisserade som händer i offentlig miljö, så finns mycket dokumenterat. Det är också därför vi tycker att festivalen är viktig.

Gothenburg Street Photo Festivalpågår 2–3 september 2022 i Göteborg. Mer information hittar du på festivalens hemsida, www.gothenburgstreetphotofestival.com.