fototävling

Hasselblad Masters 2023 avgjord: De är de sex vinnarna

Weimin Chu är vinnare i kategorin Landskap.

Hasselblad Masters 2023 är avgjord – här är de sex vinnarna i kategorierna Landskap, Arkitektur, Porträtt, Konst, Gatufoto och Projekt. 

I maj kunde Kamera & Bild berätta om den 60 finalisterna som gått vidare med sina bilder – där topp 10 presenterades i ett Youtubeklipp. Nu har vinnarna i var och en av de sex kategorierna Landskap, Arkitektur, Porträtt, Konst, Gatufoto och Projekt utsätts. 

Sedan december 2023 har 85 000 bilder skickats in från fotografer över hela världen, vilket är en ökning med 35 procent jämfört med tävlingen 2021 och nytt rekord.

Årets vinnare

Landskap: Weimin Chu, Kina – Serie: "Tibetan Landscape from the Train Window"

Bilderna av Weimin Chu fångar traditionella landskap integrerade med den moderna utvecklingen i Kina. Chu skapar en ram i en ram, som förbinder tågvagnens interiör med landskapet utanför, och bjuder in oss att resa tillsammans med fotografen genom landskap och tid.

Motivering: “Dessa landskap med en känsla av mänsklighet tar mig med på en resa genom olika platser. Färgpaletten är mjuk och raffinerad, och intensivt balanserad,” säger Anne Farrar, biträdande chefredaktör för fotografi på National Geographic och medlem i juryn.

Arkitektur: Tiina Itkonen, Finland – Serie: Home

Tiina Itkonens serie dokumenterar det traditionella livet hos inuitjägare och deras familjer som bor i små trähus i avlägsna delar av Öst- och Nordvästgrönland. Hennes bilder exemplifierar motståndskraft och uppfinningsrikedom i extrema förhållanden.

Motivering: “Det jag älskar med denna serie är dess frihet att låta byggnaden leva i ett utrymme. Det finns en mjukhet i paletten som speglar den enkla arkitekturen i ett tyst landskap,” säger Anne Farrar.

Porträtt: Panji Indra Permana, Indonesien – Serie: Bicycle Street Sellers of Jakarta

Panji Indra Permanas projekt, “The Cyclist Portrait,” började 2020 och dokumenterar Indonesiens cykeltrend under COVID-19-pandemin. Inledningsvis fokuserat på livsstilsporträtt, utvecklades det för att lyfta fram de som förlitar sig på cyklar för sin försörjning och de som säljer dem. Historiskt sett var cyklar i Indonesien en symbol för privilegium, ägda av tjänstemän, aristokrater och rika köpmän. Genom sitt arbete främjar Permana en hälsosammare livsstil och en grönare planet.

Motivering: Genom att använda en bakgrund och blixt leker fotografen med de historiska aspekterna av studioporträttfotografi, och framhäver element som påminner om historiska målningar,” säger Stefan Jensen, kurator vid Hasselbladstiftelsen och ordförande i juryn.

Konst: Jan Pypers, Belgien – Serie: Diorama

Jan Pypers serie utforskar människans förlorade band med naturen, inspirerad av traditionella dioramor och modern representation. Genom att blanda verklighet med surrealism skapar Pypers bilder som väcker nyfikenhet och fascination. Serien uppmanar till återkoppling med och respekt för naturen.

Motivering: “Fotografen balanserar skickligt vad som ser ut som en dokumentär scen med tillagda element som får oss att ifrågasätta deras verklighet,” säger Stefan Jensen.

Street: Tom Pitts, England – Serie: The Commute

Tom Pitts serie fångar de outtalade känslorna hos främlingar i transit, fotograferade vid busshållplatser i England. “Jag ville fånga och dela de berättelser och ögonblick som äger rum varje dag under människors pendlingar, och den underliggande skönheten som vi missar,” säger Pitts.

Motivering: “Konstnären har fångat ögonblick som skapar en känslighet och berättelse, vilket är avgörande för framgångsrik gatufotografi,” säger Andy Saunders, Senior Vice President på Getty Images och medlem i juryn.

Projekt: Efraïm Baaijens, Nederländerna – Serie: Tiny Titans

Efraïm Baaijens’ mikrobilder fångar den extraordinära skönheten och detaljrikedomen i insektsvärlden. “Låt oss förundras över dessa små ansikten och komma ihåg att respektera alla livsformer, oavsett hur små de är. Insekter är vitala för vårt ekosystem, de pollinerar växter och upprätthåller balansen i naturen. Du behöver inte resa långt för att bevittna naturens underverk – ta bara ett steg ut och titta noga,” säger Baaijens.

Motivering: “Vackert utfört, vi dras in i att tro att dessa insekter har karaktär och vad de kanske ‘tänker’,” kommenterade Andy Saunders.

Stefan Jensen, fotograf och kurator vid Hasselbladstiftelsen samt ordförande för juryn kommenterar årets tävling: 

“Att vara jurymedlem för årets Hasselblad Masters-tävling har varit en spännande och utmanande process, eftersom den höga kvalitetsnivån på bidragen gjorde urvalet svårt. Ett ord som kommer till mig när jag tittar på de vinnande bidragen är "meningsskapande". Alla utom en kategori innehöll fotografier i deras ursprungliga definition – ett motiv framför kameran. De varierar från dokumentära till arrangerade bilder och kollage, men det de har gemensamt är att de är en spegling av verkligheten. Tävlingsfotograferna öppnar dörrar för betraktare att förstå och göra sig en bild av sin omgivning, vilket visar styrkan i det fotografiska bilden i samtiden.”

Jury:

  • Stefan Jensen (Juryns ordförande) - Fotograf och kurator vid Hasselbladstiftelsen
  • Andy Saunders - Senior Vice President på Getty Images
  • Anne Farrar - Biträdande chefredaktör för fotografi på National Geographic
  • Aya Musa - Senior kurator på Foam
  • Jianguo Feng - Professor vid Konst- och designakademin, Tsinghua University
  • Kirstie Johnstone - Creative Production Partner på AMV BBDO
  • Maria Svarbova - Hasselblad Master 2018
  • Marine Merindol - Global Director of Strategy and Operations på Magnum Photos