Lag & Upphovsrätt

Instagrams regler – så att du förstår dem

Har du koll på vad det innebär att lägga upp bilder på Instagram? En brittisk advokatfirma har gått igenom Instagrams användaravtal och förenklat samt förkortat texten så att tonåringar ska förstå den.

Den brittiska motsvarigheten till Barnombudsmannen, Childrens Commission, har gett ut en rapport om barn och ungdomars internetanvändande som är tänkt att underlätta för dessa att förså hur man ska agera på nätet och bli mer informerade om de hemsidor och appar de använder. Som en del i den här rapporten bad de advokatfirman Schillings gå igenom och förenkla det användaravtal som du godkänner när du skaffar ett konto på Instagram.

Troligen är det ingen av er som läser den här texten som har läst hela det avtalet. Det består nämligen av 17 A4-sidor. Språket är enligt rapporten utformat på ett sätt som kräver vana av akademisk text på hög nivå för att förstå allt innehåll. Den förenklade versionen består av två sidor text som är enkelt strukturerad och lätt att förstå.

Om du har ett Instagramkonto har du bland annat godkänt att Instagram får sälja och använda dina bilder som de vill, utan att du vare sig får betalt eller behöver godkänna det.

Vill veta mer vad du egentligen godkänt kan du gå till sida 10 i rapporten.