Fotografer

Jan-Peter Lahalls liv som fotograf skildras i ny bok

Brunbjörn i Kajanaland, Finland, 2008.

Den nya boken ”JP Lahall: Bilder. Drömmar.” innehåller förstås bilder, men det är också en biografi över Jan-Peter Lahalls liv som naturfotograf. ”Jag känner mig lite mer pirrig än vanligt”, säger han om utgivningen.

I snart 40 år har Jan-Peter Lahall sökt efter rätt komposition och rätt ljus i landskapen han traskar runt i. Inte minst hemma vid sjön Tysslingen utanför Örebro, där han till exempel aldrig tröttnar på sångsvanarna som fotomotiv. Annars ser han konst i det mesta och gillar de abstrakta motiven.

Sångsvanar och kajor vid Tysslingen, Närke, 2008.

Nu kommer en ny bok om Jan-Peter Lahall, en av Sveriges främsta naturfotografer. Det är en fotobok där han har valt ut favoriterna bland 30000 bilder, men det är också en biografi över hans liv som fotograf.

– Det är alltid spännande när man väntar på en ny bok, men nu känner jag mig lite mer pirrig än vanligt. Det här är inte bara en konstbok med mina bilder, det är också berättelsen om mitt liv som folk ska läsa. Det är lite extra häftigt den här gången, säger Jan-Peter Lahall om boken.

Sandhammaren, Skåne, 2015.

Texterna är skrivna av författaren och journalisten Åsa Ottosson, ett samarbete som Jan-Peter Lahall uppskattade:

– Det var så smidigt! Vi fann varandra faktiskt på en gång, tycker jag. Hon är gediget intresserad, vill ha med mycket detaljer. Hon har varit så proffsig och lätt att prata med, jag såg riktigt fram emot de där intervjutimmarna.

Jan-Peter Lahall, naturfotograf.

På vilket sätt arbetar du med foto idag?

– Jag arbetar med några kurser tillsammans med Brutus Östling som vi ska ha uppe i Finnmarken i september. Och sen är det utställningar lite överallt och sådär, berättar Jan-Peter Lahall.

”JP Lahall: Bilder. Drömmar.” finns nu att köpa och är utgiven på Avium förlag.