Lag & Upphovsrätt

”Järnrörsfilmen” tas nu upp i Högsta domstolen

[{"msrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/ekeroth_0.jpg?itok=DiN-SulP","src":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/article_image\/public\/field\/image\/ekeroth_0.jpg?itok=DiN-SulP","osrc":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/field\/image\/ekeroth_0.jpg","besk":"https:\/\/www.kamerabild.se\/sites\/kamerabild.se\/files\/styles\/horizontal-teaser-image\/public\/field\/image\/ekeroth_0.jpg?itok=eCzxXdcO","w":1861,"h":812,"title":"H\u00f6gsta domstolen kommer nu att ta upp fallet kring SVT:s publicering av "J\u00e4rnr\u00f6sfilmen". FOTO V\u00c4NSTER: BILD FR\u00c5N DOMEN \/ FOTO H\u00d6GER: JANWIKIFOTO<\ span="">"}]
Högsta domstolen kommer nu att ta upp fallet kring SVT:s publicering av "Järnrösfilmen".

Fallet där Sveriges Television dömdes för publicering av den så kallade ”Järnrörsfilmen” behandlas nu i Högsta domstolen. Den tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth fick rätt i Patent- och marknadsöverdomstolen. Men domen överklagades av SVT.

SD-politikern Kent Ekeroth har under åren stämt ett antal publicister, för att de har använt klipp ur hans mobilfilm från 2010. Han hade filmat två partikamrater som vandrade längs Kungsgatan i Stockholm och förolämpade personer med rasistiska och sexistiska glåpord. De beväpnade sig även med järnrör, och därför kom filmen att gå under namnet ”Järnrörsfilmen”.

Bland annat SVT använde klipp ur filmen, och har sedan 2015 haft en upphovsrättstvist om den. Sommaren 2019 slog Patent- och marknadsöverdomstolen fast att användningen var otillåten och SVT dömdes att betala ersättning till Ekeroth. Även rättegångskostnaderna på 190000 kronor.

SVT:s användning ska enligt domen ha varit ett intrång i Kent Ekeroths upphovsrätt. SVT ska även ha kränkt hans ideella rätt då de inte hade namngett honom som fotograf.

SVT meddelade i samband med domen att de skulle överklaga den till Högsta domstolen. SVT anser att yttrandefriheten väger tyngre än upphovsrätten i det här fallet.

Högsta domstolen tar i dag upp fallet, då de håller huvudförhandling i målet.