Utställning

Jens Assur riktar kameran mot familjen i ny utställning

u201dPrivat naturu201d visas på Liljevalchs i Stockholm, där Jens Assur utforskar existentiella frågor kring människan och naturen. Klimatförändringarna är ett tema som återkommer. Här en bild från ett hett Patagonien, där Jens Assurs ena son söker skydd i skuggan av en bensinstationsskylt. Foto: Jens Assur
Under de senaste sju åren har Jens Assur fotograferat hundratusentals bilder av sin familj i naturen för att på så sätt utforska existentiella frågor kring hur naturen utmanar oss och hur den i sin tur utmanas från flera olika håll. Foto: Jens Assur
Jens Assur har även riktat kameran mot sig själv, som här när han svalkar sig efter en tältnatt i fjällen. Foto: Jens Assur

Nu öppnar utställningen ”Privat natur” på Liljevalchs i Stockholm, där Jens Assur utforskar existentiella frågor kring människan och naturen. I sökandet har han fotograferat sig själv och sin familj.

För fyra år sedan lämnade Jens Assur Stockholm. Den prisade fotografen, filmaren och regissören valde att flytta tillbaka till sina rötter, till Jämtland. Han och familjen ville komma närmare naturen som hade blivit en allt viktigare del av deras liv. Det framgår av hans senaste projekt ”Privat natur” som den 6 oktober öppnar som utställning på Liljevalchs i Stockholm. Dessutom släpps en bok med samma namn.

– För mig har upplevelsen i naturen två dimensioner. Dels är det känslan att som individ vara ett med den, att känna trötthet, hunger, rädsla, glädje och frihet. Att på riktigt vara närvarande genom att ha kropp och tanke på samma plats, samtidigt. Dels handlar det om att vara i den tillsammans med familjen, att dela samma upplevelser, att utmana, stötta och peppa varandra, säger Jens Assur till TT.

Under de senaste sju åren har Jens Assur fotograferat hundratusentals bilder av sin familj i naturen för att på så sätt utforska existentiella frågor kring hur naturen utmanar oss och hur den i sin tur utmanas från flera olika håll.

Under de senaste sju åren har han fotograferat hundratusentals bilder av sin familj i naturen för att på så sätt utforska existentiella frågor kring hur naturen utmanar oss och hur den i sin tur utmanas från flera olika håll. I projektet ryms frågor kring privatisering, allemansrätt och exploatering i vildmarksturismens spår.

Fotograferade inte privata bilder

Att Jens Assur började fotografera sin egen familj var något nytt, som tidigare aldrig hade tagit några privata bilder av sin vardag. Men en mer smidig kamerautrustning ska ha förändrat saken. Nu visas 100 av dessa bilder på Liljevalchs, och drygt 200 återfinns i boken. I den skriver han bland annat:

”Åter till naturen? Egentligen inte. Egentligen finns ’naturen’ bara när människan är skild från den, betraktar den på avstånd, som en tavla på ett museum, eller vallfärdar till den, som till en kyrka. När människan verkligen lever i naturen är den som luften vi drar ner i lungorna, självklar.”

Jens Assur har även riktat kameran mot sig själv, som här när han svalkar sig efter en tältnatt i fjällen.

”Privat natur” visas på Liljevalchs i Stockholm från den 6 oktober 2023. Utställningen hänger fram till den 7 januari 2024. Boken ”Privat natur” är utgiven på Norstedts förlag.