Fotografer

Johan Otterdahl Edfeldt om GP-segern: ”Känns fantastiskt”

Johan gillar att fotografera det som kallas »environmental portraits«, alltså porträttbilder i miljö. »Man ser lite mer av vad människan gillar«, förklarar Johan.

Johan Otterdahl Edfeldt har följt Kamera & Bilds fototävling Grand Prix i alla år, men aldrig valt att ställa upp själv. Nu gjorde han det – och tog sig hela vägen till toppen.

Det som till en början mest var en chansning, slutade med att Johan Otterdahl Edfeldt nu kan titulera sig Årets fotograf i Kamera Bilds tävling Grand Prix. Han hade aldrig tidigare skickat in något till tävlingen, när han till den första etappen 2021 skickade in ett antal bilder på temat porträtt.

Johan Otterdahl Edfeldt

 

Ålder: 41 år.

Bor: I Lerum utanför Göteborg. 

Gör: Surfare, musiker och fotograf – med mera.

Aktuell med: Årets fotograf i Grand Prix 2021. Släpper i april fotoboken »Ocoloy volume 1« utifrån sitt projekt »One camera, one lens, one year«. 

Utrustning: Fujifilm X-T2 och X-S10. Till Ocoloy-projektet har han fotograferat med Fujifilm X-E1 och objektivet Konica Hexanon 40mm. I februari startar han ett nytt Ocoloy-år där han byter ut objektivet till ett Fujifilm 18mm.

Webb: stayuntilforever.com, på Instagram: @xftales och @sufstreet

Han fick en bronsplats med motiveringen »underbara färger i ett härligt porträtt där fotografen förmedlar personens glädje kring sin sport«. Bilden föreställer en tjej med sin surfbräda, där vågorna i bakgrunden slår in mot stranden alltmedan solen är på väg ned.

– Då tänkte jag »jaha, det här var ju kul«, säger Johan om bronsplaceringen och skrattar.

I första etappen av Grand Prix 2021 fick Johan en bronsplats med den här bilden. Motiveringen löd »underbara färger i ett härligt porträtt där fotografen förmedlar personens glädje kring sin sport«.

Han fortsatte att skicka in och fick med bilder i varje etapp: tre hedersomnämnanden samt guld när temat var natur. Vid årets slut stod han överst på prispallen.

– Det känns fantastiskt. Jag har typ läst vartenda nummer som har släppts av Kamera Bild. När jag kommer hem från resor är det första jag gör hemma hos morsan och farsan att kolla alla fototidningar. Så jag har följt Grand Prix i alla år och nästan haft vissa fotografer som idoler. Men jag har aldrig tänkt att jag ska skicka in något, för när det gäller musik och foto har jag haft väldigt svårt för att tävla i det. Men jag kände väl ändå att om man vill synas så är Grand Prix ett bra sätt, om man har tur att komma med. Så jag gjorde ett försök.

Och försöket lyckades, minst sagt. Johan tror bland annat att hans bredd inom fotografi var avgörande.

– Tävlingen består ju av en massa olika genrer och jag är en sådan som inte bara fotograferar natur eller bara port­rätt, så jag tycker det är kul att det är blandat. Många är insnöade på sin grej, men jag är insnöad på allt. Vilket man egentligen inte får vara, men jag struntar i det.

Du läser mer om Johan Otterdahl Edfeldt i Kamera Bilds längre intervju med honom, som du hittar här!