Fotografer

Johan Otterdahl Edfeldt valde en kamera med ett objektiv – i ett år

För att begränsa sig och bli mer kreativ har Johan Otterdahl Edfeldt startat ett projekt han kallar »Ocoloy«: One camera, one lens, one year. Bilderna fångar han med en Fujifilm X-E1 med objektivet Konica Hexanon 40mm.

Johan Otterdahl Edfeldt, Årets fotograf i Kamera & Bilds tävling Grand Prix, har valt att begränsa sig för att bli mer kreativ. Han kallar projektet för »Ocoloy«: One camera, one lens, one year.

Fujifilm X-T2 och X-S10 är två kameror som Johan Otterdahl Edfeldt använder i dag, men även den snart tio år gamla X-E1 som han fotograferar med av en anledning: han vill begränsa sig för att bli mer kreativ. Han kallar det för »Ocoloy«: One camera, one lens, one year. Idén väcktes när han såg ett sådant projekt på nätet.

Johan Otterdahl Edfeldt

 

Ålder: 41 år.

Bor: I Lerum utanför Göteborg. 

Gör: Surfare, musiker och fotograf – med mera.

Aktuell med: Årets fotograf i Grand Prix 2021. Släpper i april fotoboken »Ocoloy volume 1« utifrån sitt projekt »One camera, one lens, one year«. 

Utrustning: Fujifilm X-T2 och X-S10. Till Ocoloy-projektet har han fotograferat med Fujifilm X-E1 och objektivet Konica Hexanon 40mm. I februari startar han ett nytt Ocoloy-år där han byter ut objektivet till ett Fujifilm 18mm.

Webb: stayuntilforever.com, på Instagram: @xftales och @sufstreet

– Då tänkte jag »vad kul«. Den personen hade haft en Leica M6 och det hade ju varit trevligt, men jag tänkte att jag ska utmana mig själv och göra det på billigast möjliga sätt – men ändå bra, säger Johan.

Johan hittade X-E1:an för tusen kronor på Blocket och i en second hand-butik i Lerum köpte han objektivet Konica Hexanon 40mm för 200 kronor. Med en objektivadapter för 300 kronor landade den billiga lösningen på 1500 och Johan var redo att köra igång. Starten gick den 14 februari 2021, på alla hjärtans dag.

»Ocoloy«: One camera, one lens, one year.

– Jag bestämde att när jag inte jobbar ska jag bara ha den här kameran i ett år framöver, för att se vad som är möjligt. 40mm motsvarar 60mm i fullformat på den här kameran, så objektivet passar egentligen bäst för porträtt. Men jag ville se vad som var möjligt, jag har fotat allt från skateboard och surf till porträtt och landskap. Allt, liksom. Det har ju varit svårt, en jäkla utmaning. Hade jag haft något annat av mina Fujifilm-objektiv så hade det varit hur lätt som helst i jämförelse.

»Ocoloy«: One camera, one lens, one year.

Om det var så besvärligt, varför gjorde du det?

– För att lägga mer tid på bilderna. Om jag går ut med min bästa kamera så blir det lätt att jag känner mig för bekväm. Jag kommer hem med 200 bilder men bara fem är okej, men när jag går ut med min X-E1:a så kan jag ta tio bilder på en hel dag och är kanske nöjd med alla tio. Några av mina absoluta favoritbilder under det här året har jag tagit med den här kameran, säger Johan och berättar vidare:

– Det är så mycket prat om vad som är professionellt och inte, men bara för att man har dyra grejor behöver inte det betyda att man är professionell. Varje gång jag har gått ut med den här kameran har jag varit i en annan »mode«. Jag har ändrat mitt sätt att fotografera jättemycket, hur jag komponerar och hur jag ser skuggor och så vidare.

En Fujifilm X-E1 med objektivet Konica Hexanon 40mm har Johan använt för projektet han kallar »Ocoloy«: One camera, one lens, one year.

Fick du mer oväntade bilder?

– Ja, absolut. Bilder jag inte trodde att jag skulle ta.

När det första Ocoloy-året är över kommer Johan att sammanställa bilderna till en fotobok med titeln »Ocoloy volume 1«, som han planerar att ge ut i april. Men redan på alla hjärtans dag drar han igång ett nytt år på liknande sätt, där han behåller X-E1:an men byter ut objektivet till ett Fujifilm 18mm som i fullformat motsvarar 28mm.

Du läser mer omJohan Otterdahl Edfeldt i Kamera Bilds längre intervju med honom, som du hittar här!