Fotografer

Johan Siggesson släpper fotobok om orkidéer på Malta

Malta har varit Johan Siggesson hem de senaste 20 åren, men det är först nu som han mer seriöst har genomfört ett fotoprojekt i sin närhet – om öns orkidéer.

Naturfotografen Johan Siggesson fotograferar ofta djur. Men nu har han riktat kameran mot något betydligt mer stillastående: orkidéer. Annat motiv, men ändå med samma manér där form och färg är i fokus.

I sitt fotograferande låter Johan Siggesson estetiken styra, oavsett motiv. När Kamera Bild intervjuade honom ifjol sa han:

– Jag bryr mig egentligen inte så mycket om vad som är på bilden. Det är givetvis jättekul att se lejon och andra speciella djur, men det är inte det som driver mig, utan det är mer hur bilden ser ut – det grafiska i den.

Ändå har det fram tills nu oftast funnits något djur med i hans motiv, på ett eller annat sätt. Och eftersom han bor på Malta med begränsat djurliv har han rest till platser som till exempel Kalahariöknen i södra Afrika för att fotografera. Men så kom pandemin och det blev nästintill omöjligt att ta sig någonstans.

– Pandemin tvingade mig att tänka om och jag beslöt mig för att jobba med något lokalt. Jag gjorde lite efterforskningar och kom fram till att det finns 36 olika orkidéer på den lilla ön som endast är 27 gånger 15 kilometer, berättar Johan.

”Jag hade inga ambitioner om att detta skulle bli en handbok på något sätt, utan det är en bok där fokus ligger på form, färg, linjer och mönster”, säger Johan Siggesson om bilderna på Maltas orkidéer.

”Små underverk”

Malta har varit hans hem de senaste 20 åren, men det var först nu som han mer seriöst genomförde ett fotoprojekt i sin närhet. Inspirerad av Henrik Karlssons bok om Ölands orkidéer skred han till verket, och bestämde sig för att ta sig an ”dessa små underverk” som Johan beskriver dem.

Nu har det blivit en bok, den första i en planerad serie av fotoböcker om Maltas natur.

Jämfört med när du fotograferar djur, vad har varit den största utmaningen med att fotografera växter?

– Att de inte gör något. De står bara där! Djur har intressanta rörelsemönster och beteenden, men orkidéer är väldigt stationära. Samtidigt var det också en fördel då jag kunde besöka samma blomma vid flera olika tidpunkter i olika ljus.

Ditt manér bygger ofta på det grafiska i bilden. Har du jobbat på samma sätt även med orkidéerna?

– Absolut! Jag hade inga ambitioner om att detta skulle bli en handbok på något sätt, utan det är en bok där fokus ligger på form, färg, linjer och mönster. I vissa bilder lyser det igenom mer än i andra, såklart.

Enligt Johan är Malta inte känt för sin natur. Tvärtom har nyheter om hur träd huggs ned, fåglar skjuts och att det byggs allt mer kunnat kopplas till ön.

– Allt målas upp som nattsvart i medier. Med all rätt ska jag väl tillägga. Men jag ville skapa något positivt och försöka tackla problemet på ett annat sätt. Jag tänker att om man inte ens vet om vad som finns där ute och hur vackert det är, så blir det svårt för människor att engagera sig. Jag ville skapa något som folk tycker är vackert, och reagerar positivt på, för att kanske bry sig lite mer.

Som du säger finns det 36 olika sorters orkidéer på Malta, har du fått med alla i boken?

– Nej, och det visste jag från början. Cirka två tredjedelar av arterna på Malta är oerhört sällsynta. I många fall finns det bara något eller några exemplar kvar. Vissa av arterna har inte setts på många år och kommer snart att anses vara utdöda. Med tanke på syftet med denna bokserie, ansåg jag inte heller att det fanns något värde i att inkludera massor av arter som gemene man aldrig kommer att kunna uppleva. Målet med bokserien är att visa naturen som vi faktiskt kan se runt omkring oss här på Malta, om vi bara vill.

En art som finns med i boken hör dock inte till de vanliga:

– Jag lyckades fotografera en art som inte har setts till på Malta på över 100 år, men som nu är tillbaka. Det kan ju även vara så att den aldrig var riktigt borta, utan bara det att folk helt enkelt inte hade sett den. Det är det ingen som vet, säger Johan.

Omslaget till Johan Siggessons nya fotobok ”Marvellous Malta – Where Wild Orchids Grow”.

Boken ”Marvellous Malta – Where Wild Orchids Grow” finns nu att köpa.