Fotografer

Johnny Depp spelar fotografen W. Eugene Smith i ny film

”Minamata” heter dramat som har premiär till våren, med Johnny Depp i huvudrollen. Han spelar bildjournalisten W. Eugene Smith som dokumenterade kvicksilverförgiftningens följder i den japanska staden Minamata.

Den amerikanska bildjournalisten W. Eugene Smith arbetade för tidningar som Newsweek och Life. Under andra världskriget var han bland annat med och dokumenterade från fronten i Stilla havet, då amerikanska styrkor anföll Japan.

Han blev så småningom även en av fotograferna på bildbyrån Magnum Photos. Ett projekt som starkt kom att förknippas med W. Eugene Smith var det där han gjorde en fotoessä kring det som kallades Minamatasjukdomen. Under flera decennier fram till 1968 hade den japanska staden Minamata utsatts för utsläpp av tungmetaller från kemiföretaget Chisso Corporations lokala fabrik. Detta ledde till att folk blev sjuka av kvicksilverförgiftning, och foster föddes med skador.

Depp blir Smith

Skådespelaren Johnny Depp ikläder sig nu rollen som W. Eugene Smith, i filmen med samma namn som den japanska staden. I den skildras hur Smith tillbringade tre år i Japan i början av 70-talet, för att dokumentera hur Minamatas befolkning drabbades av förgiftningen. Anställda på kemifabriken försökte förhindra sanningen från att komma ut, vilket 1972 ledde till att Smith blev angripen och allvarligt skadad. Men förgiftningsskandalen blev känd för världen, inte minst genom Smiths bild ”Tomoko Uemura in Her Bath” som är hans mest kända från dokumentationen om Minamatasjukdomen.

Filmen ”Minamata” är regisserad av Andrew Levitas och har premiär i februari 2021.