Utställning

Jonas Classon ställer ut sina favoritbilder

Fågelfotografen Jonas Classons kommande utställning har vernissage nästa vecka och den här gången har han valt ut sina personliga favoriter från de senaste tio åren.

Fågelfotografen Jonas Classon är på gång med en ny utställning. Den här gången är det en utställning där han samlat några av sina personliga favoriter som han tagit under de senaste tio åren han arbetat som fågelfotograf.

I sin beskrivning av utställningen berättar Jonas om den tacksamhet han känner för att kunna arbeta med något som han förut bara drömt om. Han berättar också om att många av hans drömmar har gått i uppfyllelse och det är bland dessa bilder han nu valt ut sina favoriter som ska visas. Vi ställde några frågor till Jonas om utställningen och bilderna den innehåller.

Har du något speciellt minne kopplat till någon av de bilderna som sticker ut eller är det någon bild som är extra viktig för dig personligen?

– Mötet med den svartbrynade albatrossens blick är något jag aldrig glömmer. Få gånger har jag fått sådan kontakt med en fågel. Jag kommer aldrig glömma hur den vände sig mot mig, och sedan kastade sig ut från klippan och försvann mot horisonten.

Hur många bilder är det i utställningen och var det svårt att välja ut vilka bilder som skulle få vara med?

– Kill your darlings gäller ju allt som oftast... men faktum är att i den här utställningen har jag endast valt ut mina personliga favoriter vilket är ovanligt. Men det blir också väldigt personligt. I Stockholm hoppas vi få upp 14 bilder. De är väldigt stora och ger en häftig upplevelse i den intima konsthallen.

Du berättar ju att utställningen, bland annat, är en samling av de bilder du tagit på platser du tidigare bara drömt om att du skulle få besöka, finns det några platser kvar på din lista som du ännu inte besökt? Vad drömmer du om att få göra nu?

– Just nu lever jag min dröm och har glädjen att arbeta i världens alla hörn och fågelparadis. Jag kom hem från Indien igår som blivit ett en plats jag gärna återkommer till. Nästa uppdrag blir på Bempton Cliffs. En gömd skatt i Storbrittanien. Dit drömde jag mig bort så sent som inatt.

Vernissagen är den 27:e oktober klockan 18–21 och sen är det öppen visning på fredagen 28 oktober klockan 16–20. Utställningen kan ses på Galleri Tegnérlunden.