Lag & Upphovsrätt

Journalist döms till dagsböter efter foto i rättssal

Journalisten och debattören Maria Sveland döms till dagsböter av Stockholms tingsrätt för att ha fotograferat under en rättegång.

Det var under en rättegång i maj 2021 där en kvinna anmälts för grovt förtal av en man hon anklagat för våldtäkt, som Sveland ska ha fotograferat mannen i rättegångssalen. Bilden ska sedan ha publicerats på Svelands Instagramkonto. Fotografering i en rättssal är förbjudet sedan länge, men sedan 2020 är det också förbjudet att sprida bilder från en domstolsförhandling om någon person syns på bilden.

Bilden, som också ska ha visat flera andra personer, ledde till att mannen som var målsägande i rättegången polisanmälde Sveland för att ha brutit mot fotoförbudet. Något Kamera bild skrev om i december 2021. Sveland själv uppger att hon har publicerat bilden på sitt Instagramkonto, men att det inte är hon som tagit bilden. Stockholms tingsrätt har gjort bedömningen att det var Sveland som tog bilden, detta bland annat baserat på förhör med vittnen. I sin dom skriver tingsrätten: ”Med hänsyn till omständigheterna och vad bilden innehåller kan gärningen rörande tagandet av bilden inte anses vara ringa”

Sveland döms till 60 dagsböter för bilden.