Lag & Upphovsrätt

Journalist polisanmäld för att ha fotograferat vid rättegång

Journalisten och debattören Maria Sveland ska ha fotograferat under en domstolsförhandling vid Stockholms tingsrätt, vilket är förbjudet. (Bilden är från ett annat tillfälle.)

Att fotografera inne i en rättssal under förhandling är förbjudet. Nu utreds journalisten och debattören Maria Sveland för att ha gjort just det, från åhörarbänken vid Stockholms tingsrätt. En rättegångsbild ska hon ha spridit på Instagram, vilket även det kan vara ett brott.

Det var i våras som Maria Sveland ska ha fotograferat under en domstolsförhandling vid Stockholms tingsrätt. Förhandlingen bestod i att en man hade anmält en kvinna för grovt förtal efter att ha blivit utpekad som våldtäktsman, och kvinnan dömdes senare för detta. Maria Sveland befann sig på åhörarbänken i rättssalen, eftersom hon engagerat sig i kvinnans fall. Det här skriver Svenska Dagbladet som har tagit del av skärmdumpar som ska visa att Maria Sveland sedan la ut en bild från rättegången på sitt Instagramkonto.

”Så har jag tillbringat ännu en dag i en rättssal där ännu en sexualbrottsanklagad man fått ömka sig och berätta hur dåligt han mått av att bli anklagad”, stod det i hennes inlägg intill bilden där både målsägande och hans målsägarbiträde syns enligt Svenska Dagbladet.

2019 skärptes maxstraffet

I Sverige är det förbjudet att fotografera inne i en rättssal under domstolsförhandling. Sedan 2019 är det även förbjudet att fotografera in i en rättssal, vilket ofta förekom tidigare när medier bevakade rättegångar. 2019 skärptes även maxstraffet till fängelse i sex månader om man bröt mot detta. 2020 blev det också förbjudet att sprida bilder som är tagna i strid mot fotograferingsförbudet, om någon syns på bilden. Spridningsförbudet gäller dock inte grundlagsskyddade medier.

Enligt Svenska Dagbladet ska Maria Sveland ha blivit polisanmäld för det inträffade och polisen bekräftar att det pågår en förundersökning om olovlig bildupptagning från rättssal plus spridning.

”Velat hänga ut min klient”

Den sexualbrottsanklagades advokat, Åke Broné, säger till Svenska Dagbladet att Maria Sveland ”medvetet brutit mot fotoförbudet”.

– Det här är brott med fängelse i straffskalan, och hennes syfte kan inte förstås på annat sätt än att hon velat hänga ut min klient och ge stöd för den för grovt förtal åtalade kvinnan, säger Åke Broné till Svenska Dagbladet.

Maria Sveland har tagit bort bilden från Instagram och skriver i ett nytt inlägg att det inte var hon som tog bilden. Hon ska ha hittat den på nätet, skriver hon.

Maria Sveland har nyligen gjort dokumentären ”De rättslösa” som har visats på SVT, där kvinnor berättar om övergrepp.