Fotonyhet

Kalle Assbring vinner Svenska Fotobokspriset 2017

Årets vinnare av Svenska Fotobokspriset är Kalle Assbring som vinner med sin bok u201dFadern, Sonen och Göranu201d. Foto: Kalle Assbring
Yoran Isaak. Foto: Kalle Assbring
Ralf Göran Assbring. Foto: Kalle Assbring

”Fadern, Sonen och Göran” (Dokument Press) heter årets svenska fotobok. Svenska Fotobokspriset 2017 tilldelas Kalle Assbring som i bild och text berättar om mordet på sin far i Eritrea 1983.

Svenska Fotobokspriset 2017 delades ut under onsdagskvällen den 22 mars vid en galapå Rival i Stockholm. Kalle Assbring tog hem segern i konkurrens medytterligare fyra nominerade fotoböcker. Assbrings

är enfotobok som handlar om Kalles pappa Göran – fotografen, journalisten och författarensom sköts i Eritrea 1983. Men boken handlar även om Kalle själv och om några eritreaner som kallas Yuran –en av dessa är den fängslade journalisten Dawit Isaaks son, Yoran Isaak.

Fadern, Sonen och Göran

– Det här priset hade jag velat dela med min far. Pappa Göran var en av få som försökte geen röst inifrån Eritrea, och jag är så stolt att hans minne lever kvar hos så många där.Genom mitt fotoboksprojekt har även jag kommit honom och mitt minne av honomnärmre, säger Kalle Assbring.

Yoran Isaak.

Priset instiftades 1996

Kalle Assbring, utbildad vid Nordens Fotoskola på Biskops Arnö, bor och arbetar iStockholm där han kombinerar egna fotoprojekt med arbete som frilansfotograf försåväl redaktionella som kommersiella uppdrag. I sina egna projekt har Assbring sedan2001 fokuserat på just foto men i fotoboken Fadern, Sonen och Göran har han ävenarbetat med text.

Kalle Assbring är den 21:sta att ta emot Svenska Fotobokspriset som instiftades år 1996och delas ut årligen av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund. Prisetinrättades för att lyfta och inspirera svensk kvalitativ fotoboksutgivning. Vinnarentilldelas en prissumma på 60 000 kronor och övriga fyra nominerade belönas med10 000 kronor var.