Utställning

Kamera & Bilds journalist ställer ut på Fotografiska

Troy Enekvist, tidigare journalist på Kamera & Bild, har vid flera tillfällen varit i Bangladesh för att skildra hur det förändrade klimatet påverkar landets befolkning. Nu ställs bilderna ut på Fotografiska Talent. Foto: Troy Enekvist
Foto: Ali Lorestani
Foto: Carla Lomakka
Foto: Lina Scheynius
Foto: LouLou d'Aki
Foto: Erik Gustafsson

Höstsalongen på Fotografiska firar fem år, vilket de gör genom att byta namn till Fotografiska Talent. En av de specialinbjudna utställarna är Kamera & Bilds journalist Troy Enekvist, som visar bilder från Bangladesh.”Jag är mest intresserad av att följa människor när jag fotar och vill därför skildra hur de påverkas av klimatförändringarna”, säger han om sitt projekt.

Troy Enekvist, journalist.

För femte året är det återigen dags för den jurybedömda utställningen Höstsalongen på Fotografiska, som nu byter namn till Fotografiska Talent. På samma sätt som tidigare är det en öppen utställning till vilken både etablerade fotografer såväl som amatörer får skicka in bilder. Men en nyhet i år är att juryn även har specialinbjudit ett antal fotografer, för att de ska visa upp sina verk. Bland dessa finns Troy Enekvist, tidigare journalist på Kamera Bild. Han har vid flera tillfällen varit i Bangladesh för att skildra hur det förändrade klimatet påverkar landets befolkning.

– Om man ska visa hur människor påverkas av klimatförändringarna måste man vara på en plats där befolkningen verkligen gör det, säger Troy Enekvist.

Så är fallet i Bangladesh där livsvillkoren förändras i detta nu, på grund av klimatet. Problemet är komplext förklarar Troy, men handlar bland annat om att det låglänta kustområdet svämmar över när havsnivån höjs samt när mängden smältvatten från Himalaya ökar.

– Jag har försökt att träffa folk som har drabbats för att sedan koppla tillbaka till klimatfrågan. Dels bönder på landsbygden som försöker överleva, och dels folk som tvingats flytta in i Dhakas slumområden.

Hur tycker du själv att bilderna lyckas med att visa på klimatförändringarna?

– Miljöfrågan är ganska abstrakt och kan vara svår att visa i bild. Men jag har försökt så gott jag kunnat. Bilderna måsta säga något och vara förståeliga, men det är upp till var och en att bedöma hur jag har lyckats med det.

Det kan nu alla som besöker Fotografiska Talent göra. Där visas även flera andra fotografers bilder, som ofta låter människan som varelse stå i centrum. Till exempel Ali Lorestanis porträtt av den kurdiska kvinnan som vägrar ger upp hoppet, Carla Lomakkas kyssande par, Lina Scheynius kvinna i vatten, Erik Gustafssons svartvita soffhäng i ”This is farewell” och LouLou d’Akis bild av hur det på en liten yta finns olika kulturer som lever tillsammans.

Fotografiska Talent pågår fram till den 25 november.