PRYLNYHET

Kikaren Swarovski AX Visio kan spela in film och ta bilder

Swarovski släpper nu världens första AI-stödda kikare med möjlighet att identifiera fåglar och djur.

AI-funktionalitet hos kameror är ingen nyhet, framförallt när det gäller utvecklingen inom autofokus, objektigenkänning och bildbehandling. Men när det gäller kikare så är Swarovski först ut med att använda AI i sin AX Visio.

AX Visio 10x32 kan identifiera fåglar vid exempelvis fågelfotografering och andra djur med ett knapptryck och ge dig namnet på dessa, och dessutom spara bilder och filmer och låta dig dela dessa med dina vänner genom en app. Kamerans upplösning är 12 megapixel, video spelas som bäst in i full-HD 1080/60p. Wifi används för att koppla upp kikaren mot mobilen.

Förstoringsgraden är 10x och vyn är 60 grader. Närgränsen är 3m. Kikaren har ett inbyggt laddbart batteri som ska hålla mellan 2-15 timmar beroende på lätt eller tung användning. Längden är 154mm och vikten 1090 gram.

Swarovski AX Visio finns tillgänglig från 1 februari 2023. Rekommenderat pris är 48 400 kronor inklusive moms.

Pressmeddelande: SWAROVSKI OPTIK AX Visio - Världens första AI-stödda smarta handkikare

SWAROVSKI OPTIK, den världsledande tillverkaren av sportoptik, startar 2024 med en teknisk sensation för att markera sitt 75-årsjubileum. AX Visio är världens första AI-stödda handkikare – en perfekt symbios av högpresterande analog optik för långa avstånd och digital intelligens. Med en knapptryckning hjälper den till med att identifiera fåglar och andra djur, möjliggör delning av upptäckter och erbjuder ett brett utbud av praktiska extrafunktioner. Den världsberömda industridesignern Marc Newson står för designen. Med denna kikare introducerar SWAROVSKI OPTIK framtidens naturobservation. Den officiella lanseringen av AX Visio äger rum den 9 januari 2024 på CES i Las Vegas, världens största evenemang för digital teknik. Från och med den 1 februari 2024 kommer AX Visio att finnas tillgänglig hos utvalda återförsäljare och online på swarovskioptik.com.

”Under de 75 år som vi har funnits har vi utvecklat en djup förståelse för kraven som kunder i målgrupperna jakt, fågelskådning och outdoor har. Vi utnyttjar vår kompetens och toppmoderna produktionsteknik för att erbjuda optimala tekniska lösningar för varje användningsområde. Integreringen av digitala komponenter och funktioner i våra produkter ger ett betydande mervärde”, förklarar Stefan Schwarz, global VD och styrelseordförande för SWAROVSKI OPTIK.

Observera – Identifiera – Upptäck

AX Visio 10x32 har flera funktioner som gör att du kan uppleva naturen på helt nya sätt: intelligent teknik i kombination med analog optik med hög precision med SWAROVISION-teknologi hjälper till med identifiering av över 9 000 fåglar och andra vilda djur direkt i kikaren. Den inbyggda kameran tar foton och spelar in videos. Dessa kan sedan hanteras omedelbart och delas med en ansluten smart telefon med hjälp av den tillhörande SWAROVSKI OPTIK Outdoor appen. Funktionen ”Dela upptäckter” är en spännande nyhet som gör det möjligt för användare att vägleda en annan person till det observerade objektet med hjälp av pilmarkeringar inne i handkikaren. ”Mervärdet som AX Visio ger användarna består av en verklig observationsupplevelse som förstärks digitalt”, berättar Andreas Gerk, global teknisk chef och driftchef på SWAROVSKI OPTIK.

Smart och hållbar

Det har tagit fem år att utveckla och konstruera AX Visio. Resultatet är en handkikare bestående av cirka 390 delar. Den intelligenta kärnan i AX Visio är dess integrerade drift- och objektigenkänningssystem, där en neural bearbetningsenhet (NPU) säkerställer exceptionellt snabb bearbetning av relevant information för objektigenkänning. Med SWAROVSKI OPTIK Outdoor appen kan användare hantera och dela bilder. Alla inställningar och framtida uppdateringar genomförs också genom appen. AX Visio-konceptet säkerställer att enheten får en lång produktlivscykel. ”Enhetens analoga komponenter, som optiken och höljet, uppfyller våra hållbara SWAROVSKI OPTIK-kvalitetsstandarder. De digitala funktionernas prestanda uppdateras och förbättras regelbundet genom system- och funktionsuppdateringar. Ett öppet programmeringsgränssnitt ger kreativa externa leverantörer möjlighet att utöka AX Visio med nya funktioner. Vårt mål är att främja ett innovativt system som kontinuerligt utvecklas och uppfyller användarnas behov av förbättrad syn och mer information så effektivt som möjligt”, berättar Andreas Gerk.

Tillverkad i Österrike av SWAROVSKI OPTIK

AX Visio tillverkas med en mycket hög produktionsstandard vid SWAROVSKI OPTIK:s huvudkontor i Absam, Österrike. En viktig USP för VD Stefan Schwarz: "Vi kan lita på 75 års erfarenhet och expertis inom utveckling och produktion av sportoptik för långa avstånd. Vi kombinerar vår kunskap och expertis inom området med digital intelligens på produktionsplatsen mitt i Europa, för att skapa en ny och banbrytande produkt. AX Visio representerar inte bara vår tekniska överlägsenhet på sportoptikmarknaden som ett flaggskeppsprojekt för SWAROVSKI OPTIK, utan det markerar också början på en ny teknologisk era för oss.”

Design av Marc Newson

AX Visio-kikarens distinkta design skapades av Marc Newson, en världsberömd och internationellt prisbelönt industridesigner, i ett exklusivt samarbete med SWAROVSKI OPTIK. Att ge den smarta kikaren ett modernt utseende och intuitiv hantering, i kombination med en ergonomisk design som känns bekväm att hålla i, var några av hans huvudprioriteringar. Efter CL Curio är AX Visio nu den andra SWAROVSKI OPTIK-kikaren som utformats av den australiska designern.

Tillgänglig hos utvalda återförsäljare fr.o.m 1 februari 2024.

Rekommenderat pris inklusive moms 48 400 SEK