Fotografering

Fågelfotografernas bästa tips för bättre fågelbilder

Vi har samlat några fågelfoto-tips från våra tidigare intervjuer med tre av Sveriges bästa fågelfotografer: Jonas Classon, Jan Gustafsson och Brutus Östling. Dessutom tipsar vi om hur du kan använda dig av mobilen i din jakt på fåglar att fånga på bild.

Våren är här och flyttfåglarna med den. För dig som vill ta dig ut och fotografera fåglar så har vi här samlat några tips från tre av Sveriges bästa fågelfotografer.

Vill du även utvecklas ytterligare så tipsar vi även om hurmobilen kan vara till stor hjälp vid fågelskådning, hur du hittar fåglar och känner igen deras läten.

Jonas Classon.

Jonas Classon

Jonas Classon har tillbringat mycket tid med att fotografera Lappugglor. Först var det bara häftigt att se dem på nära håll, men ju mer han fotograferade dem desto mer lärde han sig om deras beteende vilket gjorde det lättare för honom att lyckas med sina bilder.

Vinden i ryggen och solen i ögonen – då är Jonas nöjd.

– Fåglarna gör allt mot vindens riktning och jag vill helst fotografera mot solens riktning, då blir det både snyggt och bekvämt.Tekniken i sig är inte jätteintressant, det som är intressant är hur tekniken kan hjälpa mig att ta bättre bilder. Om du går en workshop lär du dig använda den utrustning du har, och utvecklar ditt bildseende, säger Jonas Classon.

Sävsparv på akrobatisk insektsjakt.

Jonas tycker också att man ska titta på bilder från andra genrer och fota annat ibland. Det kan ge dig insikter och saker som du kan ta med dig till det du i huvudsak fotograferar.Jonas har ett par olika knep och inställningar som gör att han kan fota snabbare och därmed fånga fler bra bilder. Till exempel har han alltid sin slutartid inställd på 1/1000s.

– Då vet jag alltid precis vilken slutartid jag har och kan utan att titta på displayen justera uppåt eller neråt.

Fler tips från Jonas hittar du i artikeln nedan:

Jan Gustafsson.

Jan Gustafsson

Spänningen finns där, med fotografen som smyger, siktar och trycker av – ungefär på samma sätt som med jakt. »Men den stora skillnaden är att vi inte dödar fågeln«, säger Jan Gustafsson som är expert på att fotografera fåglar. För några år sedan var Kamera Bild med på en av hans kurser, medan tranorna dansade vid Hornborgasjön.Här summerar vi några av de tips vi fick lära oss.

Jan har till exempel fångat en flygande berguv på 1/400-dels sekund medan en stenknäck på väg till fågelmataren krävde 1/8000-dels sekund.Vid Trandansen och Hornborgarsjön har Jan rekommenderat tider kring 1/400-dels sekund eller kortare på flygande tranor.

– Tranor är stora och flyger långsamt. De är lättfotograferade och här får kursdeltagarna chans på chans, vilket de behöver. Dessutom går det att få hyggligt bra bilder av tranor med enklare utrustning, säger Jan.

Hela fågeln behöver dock inte vara skarp, tycker han. Till exempel kan vingspetsarna ha lite rörelseoskärpa, vilket ofta bara förstärker känslan av att fågeln flyger. Men Jan är inte lika förlåtande när det kommer till en annan del av fågeln.

– Skärpan ska ligga på ögat!

Fler tips från Jan hittar du i artikeln nedan:

Brutus Östling.

Brutus Östling

Brutus Östling är fågelfotografen som är ute efter uttrycket hos fåglarna han fångar på bild. Han har även skrivit boken "Konsten att fotografera fåglar och andra djur" som nyligen getts ut i en andra version där han ger outtömligt med råd för fågelfotografen.

– Utmaningen med fåglar är ofta att se till att komma tillräckligt nära. För att ta en intressant bild måste jag hitta på något sätt att skildra deras beteende, eftersom det är det som är så fascinerande med dem. Jag blir alltid imponerad av någon som klurat ut något nytt sätt att göra det på, berättar Brutus för Kamera Bild i en tidigare intervju.

Fler tips från Brutus hittar du i artikeln nedan:

Så tar du mobilen till hjälp

Våren är den bästa tiden att börja skåda fågel på, och många nybörjare är nog sugna men vet inte riktigt var de ska börja.Här kommer lite tips om hur mobilen kan göra nytta både i fågelskådningen och fågelfotograferingen.

Känn igen fåglarna:Bra att ha en app för att känna igen fåglarna. I vår artikel "Så tar du mobilen till hjälp när du ska fotografera fågel"tipsar vi om den bästa för dig som ska ut och fotografera fågel.

Fåglarnas läten:Vill du lära dig känna igen fåglar på deras läten är ju mobilen ett utmärkt redskap eftersom det är en portabel ljudspelare.Det finns fågelskivor att köpa på CD som du kan rippa och lägga in i mobilens lagringsminne och en del appar med begränsat utbud med fågelsång. Här listar vi alternativ som är helt gratis.

Låta mobilen identifiera fågeln:Nu kanske du tänker att appar som Shazam kan ju identifiera vilken låt som spelas, borde inte en app kunna tala om vilken fågel som sjunger?Den absolut bästa appenspelar in ett ljudklipp och visar ett spektrogram där du ofta kan se exakt vilket ljud det var du undrade över.

Fler tips om hur du hittar fåglar, vilken hjälp du kan få av andra och hur mobilen kan vara behjälplig på flera vis under din fågelfotografering hittar du här.