Fotografering

Tips: Så tar du mobilen till hjälp när du ska fotografera fåglar

Våren är här och flyttfåglarna med den. Är du sugen på att lära dig mer om fåglar är mobilen ett viktigt hjälpmedel. Vi tipsar om hur mobilen kan vara till stor hjälp vid fågelfotografering och fågelskådning.

Våren är den bästa tiden att börja skåda fågel på, och många nybörjare är nog sugna men vet inte riktigt var de ska börja. Det är mindre en prylsport än man skulle kunna tro.

Med en vanlig handkikare kommer du långt, och eftersom fågelskådning minst lika mycket handlar om att känna igen fåglarna på lätet räcker det ibland med god hörsel och bra minne för läten. Mobilen är dock ett väldigt användbart hjälpmedel. Här kommer lite tips om hur den kan göra nytta i fågelskådningen.

Känn igen fåglarna

Våren är den bästa tiden att börja skåda fågel på, och många nybörjare är nog sugna men vet inte riktigt var de ska börja. Det är mindre en prylsport än man skulle kunna tro.

Med en vanlig handkikare kommer du långt, och eftersom fågelskådning minst lika mycket handlar om att känna igen fåglarna på lätet räcker det ibland med god hörsel och bra minne för läten. Mobilen är dock ett väldigt användbart hjälpmedel. Här kommer lite tips om hur den kan göra nytta i fågelskådningen.

Fågelguiden som app.

Känn igen fåglarna

Först och främst behöver du en fågelbok. Det råder rätt allmän konsensus om att Fågelguiden, som täcker in hela Europa och därmed även Sverige, är en av de bästa fågelböcker som finns att få tag på, med förklarande bilder som även nybörjare kan ta till sig. Tur då att den även finns som app! Appversionen av Fågelguiden har dessutom fördelen att du kan spela upp läten för många av arterna. Det finns även en funktion för att föra listor över vilka fåglar du sett.

Pris: 159 kr

Fågelguiden i Appstore

Fågelguiden i google Play Store

Fåglarnas läten

Vill du lära dig känna igen fåglar på deras läten är ju mobilen ett utmärkt redskap eftersom det är en portabel ljudspelare. Om du vill lyssna på ett läte för att jämföra med det du hör kan det vara bra att använda ett headset i stället för mobilens högtalare. Dels för att en del av fågelns läten kan gå förlorade i mobilhögtalaren, dels för att du kan lura både andra fågelskådare och fåglarna själva att en viss fågel finns i närheten om du spelar upp dess läte på högtalare.

Det finns fågelskivor att köpa på CD som du kan rippa och lägga in i mobilens lagringsminne och en del appar med begränsat utbud med fågelsång, men ett alternativ som är helt gratis är webbsajten Xeno-Canto, som innehåller hundratusentals inspelade fågelläten uppladdade av användarna själva. Sajten är inte speciellt anpassad för mobilen och kan vara bökig att navigera, men i sökfältet kan du söka fram inspelningar av alla sorters läten för i stort sett vilken art som helst.

https://xeno-canto.org/

Låta mobilen identifiera fågeln

Nu kanske du tänker att appar som Shazam kan ju identifiera vilken låt som spelas, borde inte en app kunna tala om vilken fågel som sjunger? Här kan man då invända att det är väldig skillnad på att känna igen en inspelning som låter likadant varje gång och att känna igen fågelsång med stor variation som dessutom ofta är i kör med andra arter, men faktum är att du har rätt, det finns sådana appar. Den absolut bästa heter BirdNet och är dessutom gratis. Birdnet bygger på ett forskningsprojekt för maskininlärning, och den har över 3000 europeiska och nordamerikanska fåglar i sin databas. Den är långtifrån lika felfri som appar som känner igen musik, men den gör överlag ett bra jobb och klarar ofta att känna igen när det är flera olika arter samtidigt i kör. När du spelar in ett ljudklipp visar appen ett spektrogram där du ofta kan se exakt vilket ljud det var du undrade över, och klippa ner inspelningen till det så att det blir lättare för appen att förstå vad det är du vill ha identifierat.

Birdnet i Appstore

Birdnet i Google Play Store

Hitta fåglarna

Sedan gäller det ju att känna till var fåglarna finns också. Det finns guideböcker över bra fågelsjöar och andra platser, men det är inte säkert att det är där fåglarna är just nu. Många fågelskådare betalar för att vara med i ett larmsystem som gör att de direkt får veta om en sällsynt fågel setts och var. För nybörjaren finns ett bra alternativ som dessutom är helt gratis. Artportalen är en webbsajt som sköts av Sveriges Lantbruksuniversitet och som syftar att samla in information från allmänheten om utbredningen av växter och djur i Sverige. Särskilt fågelskådare använder den flitigt, och det finns inte en sällsynt fågel som inte rapporteras in till Artportalen. Vill du veta var det finns spännande fåglar just nu i din region är Artportalen ett utmärkt verktyg.

Artportalen

Ta hjälp av andra

När du är nybörjare kommer du ofta att gå bet på att avgöra vad det är för fågel du ser eller hör och kan behöva ta hjälp av andra som kan mer. Finns det ingen med tubkikare i närheten att fråga finns alltid Facebook. Det finns många fågelgrupper på Facebook, där särskilt gruppen Vilken Fågel är inriktad på just att hjälpa folk att identifiera fåglar. Det kan vara väldigt svårt att beskriva fåglars utseende eller läten och mobilkameran är inte optimal för fågelfoto men ett knep är att filma fågeln med mobilen. Det du är ute efter här är egentligen inte bilden utan att få en ljudinspelning som du direkt kan dela till Facebook, så se till att stå så att fågeln hörs bra snarare än att få med den i bild. De flesta fåglar kan enkelt identifieras bara på lätet och det finns gott om kunnigt folk i dessa grupper. Räkna dock inte med att få svar på direkten, utan snarare senare på dagen när du kommit hem från fågelturen.

Fotografering av fåglar

Mobilen är som sagt också en kamera du har med dig och du kanske tänker att du kan använda den även till att fotografera fåglar, och svaret är att det går men är inte att rekommendera annat än i nödfall. Tar du bara en bild av en fågel, även med en mobil med kraftig zoomförmåga, blir den troligen bara en suddig prick mitt i bild. Du kan sätta mobilen mot en kikare för att få bättre förstoring i kameran, förslagsvis då en tubkikare eftersom det blir svårt att jonglera mobil och kikare samtidigt, men det är pilligt att rikta in mobilen perfekt i tubkikaren och fåglar sitter sällan kvar och väntar medan man pillar med mobilen.

Det säljs särskilda adaptrar för att koppla mobilen till en tubkikare, men de måste jag avråda ifrån. Det tar fortfarande en bra stund att få till så att mobilen sitter rätt i adaptern och adaptern rätt i tubkikaren och visserligen sitter det bra när det sitter, men nu kan du varken använda tuben för att titta på fåglar i eller mobilen till annat än att fota fåglar, och så fort du tar loss mobilen måste du upprepa processen. I praktiken blir det nästan ännu bökigare att sätta på adaptern än att bara försöka rikta in mobilkameran på fri hand i tuben.

Om du behöver hjälp med en fågel i efterhand kan det fortfarande vara värt besväret att försöka fota den genom tuben, men vill du ta snygga bilder behöver du en riktig kamera med ett riktigt objektiv för ändamålet. De blir då i praktiken lika stora som en tubkikare, och de flesta som skådar fågel väljer mellan att titta på fåglarna eller att se dem i kamerasökaren och fota dem, det är helt enkelt svårt att göra bägge samtidigt.

För rätt utrustning till fågelfoto och fler tips i ämnet – kolla in dessa intervjuer och reportage:

Detta är en PLUS-artikel. Som plusmedlem får du:

  • Omedelbar & obegränsad tillgång till denna och alla artiklar
  • Fördjupande reportage, fotoskolor, guider & mycket mer
  • Inbjudningar till VIP-event
  • Exklusiva erbjudanden från våra samarbetspartners

Prenumerera

Välj period och betalning. Köp med engångsköp eller välj en prenumeration så debiteras du inför varje ny period. Avsluta när du vill.

Ett år för bara 449 kr

Prenumerera

Engångsbetalning: Betala snabbt och enkelt för direkt tillgång till denna artikel